В Косово: еврото е единствената валута, която може да се използва за парични трансакции

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Централната банка на Косово съобщи, че на среща, проведена на 27 декември, Управителният съвет на тази банка е приел Наредба за паричните трансакции, според която единствената валута, която може да се използва в Косово за парични трансакции в системата за пари и плащане, е еврото, което означава, че от 1 февруари, когато наредбата влиза в сила, сръбският динар няма да може да се използва на територията на Косово, съобщи „Косово онлайн“, цитирана от БТА.

„Прекъсването на платежните трансакции с Централна Сърбия представлява може би най-сериозната заплаха за оцеляването на сръбския народ в Косово и техния живот“, каза днес председателят на парламентарната комисия за Косово в сръбската Скупщина Милован Дрецун по повод решението на Управителния съвет на Централната банка на Косово. Пред Танюг той посочи, че без финансовата подкрепа, възлизаща на над 100 милиона евро годишно, която идва от Белград чрез Службата за Косово, „не може да се очаква, че сръбският народ ще оцелее в Косово“.

Водещата партия на сърбите в Косово Сръбска листа оцени днес, че „решението на режима на Албин Курти да премахне използването на сръбския динар в Косово от 1 февруари всъщност е решение за прогонване на сърбите от тези области без използване на оръжие“, съобщи Танюг.

„След всички форми на институционално насилие, които бяха използвани срещу сръбския народ от авторитарния режим на Курти, който не успя да изгони всички сърби от Косово, сега той реши да забрани динара в Косово и по този начин най-директно застрашава физическото оцеляване на сръбския народ“, се посочва в прессъобщението.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО