Външният министър на Литва в Давос: Ще бъде лошо за Европа, ако Украйна не победи

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Снощи в Давос литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис заяви, че ако Украйна не нанесе поражение на Русия, това ще завърши зле за Европа, предаде Франс прес и БТА.

Ръководителят на дипломацията на балтийската държава направи това изявление в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, където войната в Украйна е водеща тема. Украинският президент Володимир Зеленски присъства лично за първи път от близо две години насам на срещата, опитвайки се да получи по-голяма подкрепа.

Ландсбергис заяви, че Европа „не е успяла да осъзнае реалността“, че това, което се случва в Украйна, е „войната на Европа“. Външният министър призова континента да направи повече, за да се подготви за евентуална бъдеща руска агресия срещу други европейски държави.

„Няма сценарий, при който, ако Украйна не победи, това да завърши добре за Европа“, предупреди литовският министър, предупреждавайки, че „е възможно Русия да не бъде спряна в Украйна“.

Един от начините Европа да направи повече, за да се защити, би бил да направи „съвместни покупки, бихме могли да си набавим нещата, от които се нуждаем, за да защитим Европа“, добави външният министър.

„Някои от нас може да са си мислили, че е работа на някой друг да го направи или да се справи с тежките задачи. Но това е войната на Европа“, подчерта Ландсбергис.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО