Важните новини във ФАКТИ на 29.04.2024 г.

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Важните новини във ФАКТИ на 29.04.2024 г.

„Екзакта Рисърч Груп“: ГЕРБ-СДС водят пред ПП-ДБ с над 9 процента, ДПС са на трето място

ГЕРБ-СДС е с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда трета. Това са данни от проучването на „Екзакта Рисърч Груп“, финансирано със собствени средства и проведено в периода от 11 – 18 април, които бяха представени в аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“ от Лидия Йорданова собственик и управител на социологическа агенция „Екзакта Рисърч Груп“.

„Вотът за ГЕРБ-СДС сред гласуващите е 25,9%. Електориалният дял на ПП-ДБ е 16,4%, на ДПС – 14%, на „Възраждане“ е 13,8%. БСП има електориален дял от 9,6%, „Има такъв народ“ 5,2%. Други по-малки партии, различни от парламентарно представените, съвкупно получават близо 8%“, каза Йорданова, базирайки се на данните.

Според проучването хората, които ще гласуват с „не подкрепям никого“, са 7,4%.

Попитана, дали е възможно да има изненадани от подреждането на ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“ след вота, тя каза: „Не просто допускам това, а съм длъжна да го допускам“.

„Разликата между второто, третото и четвъртото място се вмества в размера на статистическата грешка, която при подобни демоскопски проучвания възлиза на плюс/минус 3%. Абсолютно невъзможно е да сме категорични при такива данни, кой е втори, кой е трети и кой е четвърти“, категорична бе тя.

Лидия Йорданова коментира, че единственото сигурно е, че коалицията ГЕРБ-СДС ще запази първата позиция. Според нея преднината на ГЕРБ-СДС трудно би могла да бъде преодоляна.

„Едно е сигурно – в битката за парламентарния вот ГЕРБ възлиза с първи резултат, който е с една много сериозна преднина. По мое мнение тя трудно може да бъде преодоляна от каквато и да е кампания“, заяви Йорданова.

Калоян Методиев: Какъв ден – ъндърграундът доминира новините в държавата

Какъв ден – ъндърграундът доминира новините в държавата! Цялата мутращина от 90-те години насам изплува от телевизора.

Бойко Борисов обяви слогана на ГЕРБ за изборите 2 в 1 – „Стабилна България – силна Европа“ ВИДЕО

Общинските съветници могат да направят много. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна със симпатизанти и граждани в столичния район „Оборище“. Заедно с него е и бившият кмет на София Йорданка Фандъкова.

Кирил Добрев: В БСП са останали само тези над 75 години

В последните 30 г. в БСП са членували от комунисти до социалдемократи. За последните 5 г. БСП е загубила 2/3 от електората си. Загубила е абсолютно всички социалдемократи, половината от социалистите и половината от комунистите. Загубила е 100% от младежкия си вот, половината от активното си поколение и половината от вота на пенсионерите. Останали са само тези над 75 години. 14% от тези хора са напуснали и не гласуват за БСП само заради това, че е неин председател. Това е официална статистика на проф. Мирчев.

България продължава да подкрепя Украйна

България остава последователна и ще продължи да изразява своята пълна подкрепа за народа на Украйна, за нейната независимост и ще участва активно в процеса на възстановяването ѝ. Това каза министър-председателят Димитър Главчев на среща с посланика на Украйна Олеся Илашчук и с посланика на Германия Ирене Мария Планк, съобщиха от правителствената информационна служба.

БНБ обяви колко е външният дълг на България в края на февруари

Брутният външен дълг на сектор „Държавно управление“ в края на февруари 2024 г. е почти 10,8 млрд. евро (10,7 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт – БВП), съобщава Българската народна банка. Спрямо края на февруари 2023 г. дългът нараства със 781,3 млн. евро (7,8 на 8 сто).

В МВР вдигнаха заплатите и парите за храна със задна дата

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов увеличи със своя заповед индивидуалните основни месечни заплати на държавните служители по Закона за държавния служител в МВР. За това съобщи той чрез публикация във Фейсбук.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО