Доклад на Вашингтон: Русия заглушава GPS сигнали в Полша и Балтийския регион

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

В последния доклад на базирания във Вашингтон „Институт за изследване на войната“ (ISW) се казва, че наскоро са били докладвани мащабни смущения в GPS системите в Полша и Балтийския регион. Възможно е това да е следствие от работата на руските системи за радиоелектронна борба (РЕБ) в региона, предаде РБК-Украйна и Фокус.

В доклада се отбелязва, че полската радиостанция Radio Zet цитира данни от сайта за проследяване на GPS заглушаване GPSJAM на 16 януари, които показват безпрецедентни нива на заглушаване на GPS в северна и източна Полша, включително Варшава и чак на юг до град Лодз.

Данните от GPSJAM също показват подобни високи нива на GPS смущения в южната част на Балтийско море и северозападната и централната част на Полша между 25-27 декември 2023 г. и 10 януари 2024 г. Полските медии предполагат, че смущенията през декември 2023 г. може да са свързани с неизвестни военни учения на НАТО в Балтийския регион или с неотдавнашни руски тестове на системи за радиоелектронна борба (РЕБ) в района на Калининград.

Шведската служба за военно разузнаване и сигурност (MUST) откри дело заради смущения на 12 януари в контекста на учение за електронна война за руския Балтийски флот. Шведският подполковник Йоаким Паасикиви каза на 6 януари, че смята, че последните нива на GPS смущения са резултат от „активности на руско влияние или така наречената хибридна война“. Той също така добави, че Русия преди това се е намесвала в GPS сигнали в Северна Европа, за да скрие дейността си в района на Мурманск или да попречи на ученията на НАТО.

Руските медии съобщиха, че от средата на декември 2023 г. подразделения на руския Балтийски флот тренират със системата за радиоелектронна борба „Борисоглебск-2“ в Калининградска област. Някои източници ги свързват с горната намеса.

Понастоящем ISW не е в състояние независимо да провери причината за високите нива на GPS смущения. Заслужава обаче внимание предположението, че руските системи за радиоелектронна борба в Калининградска област са способни да окажат толкова значително влияние върху Полша и Балтийския регион.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО