EVN за по-всоките сметки през януари: Един градус по-ниска температура = 10% увеличение средно на потреблението

Публикувано преди 3 месеца  |  България

При разбиването на фактурите по нива излиза, че тази година много повече хората използват електроенергията за отопление. Очевидно тя е по-евтина за тях, отколкото друг вид – твърдо отопление, газ или друг вид енергоносител.

Това обясни пред БНР Петър Костадинов, говорител на EVN, във връзка с увеличението на сметките за ток в Стара Загора и Бургас.

Хората в градовете коментират, че сметките им са с по 10% по-високи, „а не сме били вкъщи“. Други казват:

„Очаквано е, не е неочаквано, както казват комшиите“.

Трети правят икономия от отоплението, за да платят тока, а други минават на нощна тарифа.

От ЕВН не отчитат увеличение на сигналите за високи сметки за ток

„Всички граждани отчитат, че вече е зима и разходите са по-големи от есента и лятото. 90% от анкетираните казват, че не виждат нищо неочаквано в своите фактури, които са получили. Гражданите знаят, че когато навън е студено, това се отразява в месечната фактура. Ако сравняваме декември с ноември, сигурен съм догодина пак ще си говорим по същата тема. В Югоизточна България имаме 1,5 млн. клиенти. Данните показват, че консумацията през декември е по-висока от ноември с близо 58%. Спрямо 2022-ра е с 12% по висока – декември – декември. Разликата между ноември и декември 2023 г. идва от това, че декември е с над 50% по-студен от ноември“, обясни говорителят на EVN.

И уточни:

„При нас има ясна закономерност – всеки един градус средно месечна температура по-ниска води до 10% увеличение средно на потреблението, именно защото електроенергията в България масово се използва за отопление. Изводът, който можем да направим, е, че през декември използването на електроуреди за отопление води до по-голяма консумация на електроенергия и от там – във фактурите. Но, както казаха гражданите в Стара Загора, никъде няма фрапантно увеличение – двойни и тройни сметки“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО