22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира

Бивш служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ снощи беше осъден на близо 22 години затвор за опит да предаде класифицирана информация на лице, което е смятал за руски агент, но се оказало, че е служител на ФБР под прикритие, съобщи министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Ройтерс и БТА.

Тридесет и две годишният Джаре Себастиан Далке от Колорадо Спрингс, щата Колорадо, се призна за виновен през октомври по шест обвинения в опит за предаване на класифицирана информация за националната отбрана. Снощи той беше осъден на 21 години и 10 месеца затвор.

„Тази присъда трябва да послужи като сериозно предупреждение за всички, на които е поверена защитата на информация за националната отбрана, че предаването на това доверие има своите последствия“, заяви директорът на ФБР Кристофър Рей.

Далке призна, че между август и септември 2022 г., за да демонстрира едновременно, че има „достъп и готовност за споделяне“, е използвал криптиран имейл акаунт, за да предаде откъси от три класифицирани документа на лице, за което е смятал, че е руски агент, заяви министерството на правосъдието.

Далке, който работил в АНС като проектант по сигурността на информационните системи, поискал 85 000 долара в замяна за цялата информация, с която разполагал, добави министерството.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО