Руските пилоти се страхуват да летят

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Украйна разширява възможностите си за противовъздушна отбрана, изтласквайки руските самолети по-далеч от фронтовата линия. Това мнение изрази ръководителят на Службата за външно разузнаване на Украйна (2005-2010 г.), армейски генерал Микола Маломуж, предаде FREEДОМ.

Той отбеляза, че неочакван удар за руснаците е унищожаването на разузнавателния самолет А-50, както и извеждането от строя на Ил-22.

„Това беше шок за руското ръководство, те не очакваха това. Ето защо в момента разширяваме нашите възможности за противовъздушна отбрана от различни видове. И сега не позволяваме спокойно да се провеждат операции нито на юг, нито на изток, а още по-малко да се навлиза в територии зад фронта. Виждаме, че военните самолети (на руския окупатор) практически не летят, защото ние систематично ги сваляме“, каза генералът.

Маломуж отбеляза, че руската авиация няма особени перспективи, въпреки че се опитва да стане по-активна в определени сектори. Според него многофункционалните изтребители F-16, доставката на които Украйна очаква, ще помогнат за обезличаването на руската авиация.

Той подчерта, че вече се усеща отслабването на позициите на противника във въздуха. „Сега руските пилоти се страхуват да летят“, заяви украинският летец.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО