Тодор Тагарев: Готвим се за сценарий на война на Русия с НАТО

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Със САЩ имаме отношения на съюзници и стратегически партньори. Тези отношения се градят с десетилетия. За нас е изключително важно да поддържаме отношения с този съюзник, особено в областта на отбраната. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ министърът на отбраната Тодор Тагарев, който тази седмица беше на посещение в Съединените американски щати.

По думите му опасенията за по-мащабен конфликт с Русия се споделя от много страни в НАТО. В отговор на въпрос как би реагирала страната ни при такъв сценарий, Тодор Тагарев коментира, че работата на един отговорен министър на отбраната е да се готви за негативните сценарии, които могат да се случат.

С действията си Кремъл показва, че не можем да сме спокойни, трябва да се готвим – предимно възпиране на един потенциален агресор, а ако не може да бъде възпрян, отбрана и победа срещу такъв агресор. Работим заедно със своите съюзници в НАТО. Ние не се снишаваме. Всеки дава според своите способности. Ние сме НАТО, НАТО не е някой друг, всички работим заедно, според възможностите на всяка страна, посочи Тагарев.

Той заяви, че България е дала необходимата военна помощ на Украйна, според възможностите си, без да се нарушават способностите на армията ни.

Военният министър поясни, че няма решение за участие в операцията срещу хутите в Червено море. Решение може да вземе само Народното събрание, отбеляза той.

Ние обсъждахме решения в общ интерес. Не бих казал, че те искат нещо от нас. Този кабинет има много евроатлантическа позиция. Започнахме сериозен процес на модернизация на армията. САЩ гледат на България като на съюзник с много важна роля в настоящата ситуация. Ние имаме интерес Балканите да са спокойни и стабилни, имаме общи интереси да възпрем всеки потенциален противник към нашата териотрия и територията на НАТО като цяло, заяви Тагарев.

Със собствените си очи видях как върви производството на самолетите Ф-16. Този процес върви на пълни обороти. Още тази година ще има летателни изпитания на първия. Осемте самолета ще бъдат по график, следващите осем – също. Ние сме третата страна, която придобива такива самолети. Списъкът на държавите, които желаят да ги придобият, се увеличава, посочи военният министър.

Той уточни, че се работи по това в България да бъде изграден регионален за Европа център за американските бойни машини „Страйкър“.

Превъоръжаването е постоянен процес на подобряване на системите. Проблемът при нас е, че десетилетия България не беше получавала нова бойна техника. Този процес е комплексен, трябва да получим десетки системи нова техника. Една армия се усъвършенства постоянно, отбеляза министърът на отбраната.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО