Пентагонът направи много тревожно изявление за войната в Украйна

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

В Украйна продължава пълномащабната война, а Пентагонът (както се нарича Министерството на отбраната на САЩ) смята, че има реална заплаха украинската държава да бъде победена от руснаците, ако спрат доставките на оръжие към Киев, предаде агенция УНИАН.

Това много тревожно изявление направи генерал-майор Пат Райдър, представител на Министерството на отбраната на САЩ, по време на брифинг, отговаряйки на въпроса дали „украинците ще загубят, ако не получат повече оръжия“.

„Е, не искам да прогнозирам изхода от битката. Очевидно Украйна има думата, когато става дума за битки на бойното поле, но очевидно заплахата е реална. И мисля, че фактът, че Русия продължава да демонстрира намерение да се бие срещу Украйна, да окупира Украйна и да унищожи Украйна като държава… подчертава факта, че това е сериозна заплаха за сигурността, която няма да изчезне“, каза офицерът.

Според него колкото по-скоро американската страна продължи да предоставя нивото на подкрепа, на което е способна, толкова по-добре не само за Украйна, но и за международната общност и сигурност.

Съединените щати активно подкрепяха след инвазията Киев в борбата срещу руснаците, по-специално като предоставяха оръжие и боеприпаси. През последните месеци обаче има сериозни разногласия между демократи и републиканци в Конгреса, което доведе до замразяване на военната помощ. Украински официални представители вече предупредиха, че ако САЩ скоро не вземат решение, то от началото на февруари липсата на оръжия ще се отрази пряко на случващото се на фронта.

От есента на 2023 г. Конгресът на САЩ не може да одобри проект на закон за военна помощ на Украйна. Президентът Джо Байдън предложи на конгресмените законопроект за националната сигурност на стойност над 100 милиарда долара, включително 61 милиарда долара помощ за Киев. Документът не беше одобрен от републиканците, които искат да включат в проектозакона укрепването на граничните и миграционните мерки на границата между САЩ и Мексико.

На 27 декември Пентагонът обяви последната си помощ за Украйна в областта на сигурността – пакет на стойност 250 млн. долара, който включваше 155-милиметрови снаряди, зенитни ракети „Стингър“ и други продукти с висока степен на търсене, взети от съществуващите запаси на САЩ. Оттогава Вашингтон не е в състояние да предоставя допълнителни боеприпаси, тъй като парите за попълване на тези запаси са изчерпани, а Конгресът все още не е одобрил допълнителни средства.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО