ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Бойко Рашков: Държавата се управлява от „организирана политическа група“

Публикувано преди 3 месеца  |  България

В интервю за „Свободна Европа“ Бойко Рашков заяви, че държавата се управлява от „организирана политическа група“. Словосъчетанието, което той използва многократно, прилича на термина от Наказателния кодекс „организирана престъпна група“ (ОПГ) – обединение на група от лица с цел да вършат престъпление.

Според Рашков „в момента се вземат абсолютно необективно немотивирани, неаргументирани решения“ от“ тази организирана група политически партии, които някъде се събират, обсъждат вземат решение. След което заставят младите хора в пленарната зала да гласуват по един или друг начин“.

По думите му ръководител на тази група е лидерът на „най-голямата парламентарна група“. В действащото Народно събрание най-много депутати има ГЕРБ. Лидер на партията е Бойко Борисов.

Бившият вътрешен министър каза, че „интересно защо втората по активност и по решителност парламентарна група, е не следващата по големина, а е по-малката – ДПС“. Според него отговорът „е не много приятен – че ръководството на ПП-ДБ не съумява да заеме истинското си място в тази управленска организирана политическа група, което му е отредено от избирателя“.

„Преди, когато Делян Пеевски не идваше в пленарната зала, може би това беше причината да не разберем, че той може да има и такова поведение, каквото има сега. Но сега, аз съм го чувал да казва на народен представител няма да се изказваш. Да се изкажеш, това е основно право на народния представител“, посочи той.

Бойко Рашков съобщи, че прокуратурата не е работила в продължение на две години по делото за пране на пари, свързано с името на Бойко Борисов. В началото на юни 2023 година бившият главен прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ.

„Искането на главния прокурор за снемане на имунитета на Борисов се изчерпа само с това – който иска, да отиде да прочете“, каза Рашков.

По думите му парламентарната практика в такива случаи е да се внесе искането и „да се дебатира, за да се вземе решение в пленарната зала“ или да не се дебатира, „ако народният представител декларира, че се отказва сам от депутатския си имунитет“. Рашков каза, че в случая „имаше четене до безкрайност и нищо повече, докато новият прокурор не прекрати наказателното производство“.

Според него „някои от фактите са много интересни“. Рашков каза, че в един от пасажите в писмо от испанските власти е било записано, че „има данни за участие в международно пране на пари на господина, упражнявал функциите на премиер на Република България … (Рашков не споменава първото име, бел. ред.) Методиев Борисов“.

Още при излизането на първите медийни публикации по темата Борисов каза, че няма къща в Барселона и не е ходил там от 15 години.

Бойко Рашков обяви, че засега няма да напуска парламентарната група на ПП-ДБ.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО