ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Борислав Цеков: Румен Радев посяга върху независимостта на съда

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Искането на президента Румен Радев, избраните от парламента за Конституционния съд Борислав Белазелков и Десислава Атанасова да не встъпват в длъжност по произнасянето на Конституционния съд за техния избор е „посегателство върху независимостта на съда“.

Това заяви пред БНР докторът по Конституционно право доц. Борислав Цеков.

„Има едно единствено и най-важно основание за становището ми и то ще бъде споделено от други юристи и това основание се нарича „Конституция на Република България“. Защо е политически натиск? Защото президентът, разбира се, има своето право по Конституция, да оспорва актовете на НС и това му право не се оспорва от никого.

Натискът идва от този политически призив КС да не спазва Закона за КС, който изрично изисква избраните за конституционни съдии в 7-дневен срок да положат клетва и да встъпят в длъжност, а да се изчака да се произнесе по президентското искане. И когато това прозвучи от пиедестала на държавния глава, а не например от обществена полемика и неправителствена организация, има друга стойност и е форма на натиск върху съда, каквато Конституцията не позволява. Това е посегателство върху независимостта на съда и в този смисъл е моят укор към държавния глава“. Това припомни доц. Борислав Цеков.

Той посочи, че позицията на професионалната общност не е коректна, защото не е вярна, а изразява политическа съпричастност. Друга част от академичната общност не е заела такава позиция, защото не се води от политически симпатии, посочи пред БНР Борислав Цеков.

Така той коментира вчерашната декларация на 14 от 27-те адвокатски колегии, обявили се срещу избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО