ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Изненадващ обрат: Роберт Фицо обеща военна помощ за Украйна и подкрепа за членството в ЕС

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Министър-председателят на Словакия, който е приятелски настроен към Русия, направи неочакван обрат в своята позиция по отношение на Украйна, обещавайки ѝ подкрепа, съобщи „Файненшъл таймс“ и News.bg.

Този обрат настъпи по време на първото му посещение в разкъсаната от война страна, само дни след като беше засегнат въпросът за украинския суверенитет.

Роберт Фицо пое поста през октомври след кампания, насочена към прекъсване на военната помощ на Словакия за Киев и изразяване на противопоставяне на допълнителни санкции срещу Русия.

Днес той се срещна с украинския си колега Денис Шмигал в град Ужгород, близо до словашката граница.

Фицо заяви, че има само „незначителни“ политически различия с Киев, които са част от „политическия живот“, и добави: „Ние наистина искаме да ви помогнем“.

Шмигал отвърна, че е готов да развива „прагматични и много надеждни отношения“ между двете страни.

По-късно украинският премиер обяви, че Фицо е обещал да не спира словашките компании да доставят оръжия на Украйна и да помогне за изграждането на нейната отбрана. Братислава ще подкрепи и кандидатурата на Киев за членство в ЕС и финансирането.

Обещанията на Фицо в Украйна са в ярък контраст с провокативните му коментари от последните дни, които накараха властите в Киев да поискат опровержение, а анализаторите да се усъмнят дали предстоящата среща ще се състои.

През уикенда Фицо постави под съмнение суверенитета на Украйна, като заяви, че тя е под „абсолютното влияние на Съединените щати“. Той призова Киев да отстъпи територия на Русия, за да сложи край на войната, и подчерта, че Словакия ще се противопостави на присъединяването на Украйна към НАТО, тъй като подобен ход може да предизвика трета световна война.

Вчера той отиде дори по-далеч, като намекна, че в Киев изобщо не се води война. На въпрос защо ще посети само Ужгород, а не столицата, Фицо отвърна: „Наистина ли вярвате, че в Киев има война? Надявам се, че не говорите сериозно… Животът там е напълно нормален“.

Необоснованото твърдение на Фицо съвпадна с вълна от руски ракетни атаки срещу Киев и други градове, за които украинските власти съобщиха, че са причинили смъртта на 18 души и са били насочени към цивилни сгради.

„Има голямо несъответствие между реториката на Фицо в и извън страната“, отбеляза Павол Демеш, бивш словашки външен министър. „Мисля, че Украйна работи много умело, за да не ескалира този вид напрежение, но броят на злонамерените изявления, направени от Фицо наскоро, беше умопомрачителен за много от нас, които сме работили във външната политика, защото той съсипа имиджа на страната ни преди важно посещение“.

Популистът Фицо се завърна като премиер на Словакия през октомври като лидер на трипартийна коалиция, която разпали антиукраинските настроения. Преди това той е бил три пъти министър-председател – последно до 2018 г., когато подаде оставка на фона на антиправителствени протести.

Опозицията отдавна го обвинява, че е използвал руска помощ, за да бъде преизбран. Неговите антиукраински коментари показват, че „той просто връща дълга към Русия за нейната подкрепа преди изборите в Словакия“, посочи Ярослав Нади, бивш министър на отбраната на Словакия. От своя страна Фицо отрече да е имало руска намеса в изборната му победа.

Освен това той разтревожи Брюксел, като се обедини с проруския премиер на Унгария Виктор Орбан. Тяхното партньорство може да усложни усилията на ЕС да поддържа единна подкрепа за Украйна.

„Украйна няма военно решение и настоящата стратегия не работи“, заяви Фицо в Будапеща миналата седмица.

Освен при цялостната подкрепа за Украйна, Фицо промени подхода си и към военния износ. Миналата година той разкритикува предишното правителство за доставката на изтребители МиГ-29 на Киев и вместо това обеща да забрани износа на оръжия веднага щом встъпи в длъжност.

През ноември обаче правителството уточни, че забраната ще се прилага само за държавни производители, а не за частни компании. Словашкият парламент допълнително смекчи правилата този месец, а Министерството на отбраната предостави 100 милиона евро субсидии на производителите на отбранителна техника.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО