Белият дом иска Конгресът да одобри продажбата на изтребители Ф-16 на Турция

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Правителството на американския президент Джо Байдън е настояло вчера с писмо до Конгреса на САЩ да бъде одобрена продажбата на произведени от „Локхийд Мартин“ изтребители Ф-16 и комплекти за модернизирано оборудване на стойност 20 милиарда долара на Турция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на три независими един от друг осведомени източника.

Във вторник турският парламент най-сетне одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Ройтерс отбелязва, че по този начин, след значително забавяне, е паднала основна пречка за разширяването на алианса.

Източниците на световната агенция потвърждават, че писмото е било изпратено вчера, и уточняват, че правителството все още не е запознало конгреса на САЩ с конкретния план за продажбата. Забавянето на турската ратификация на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО е карала конгресмените на свой ред да бавят одобрението на сделката с Анкара за бойните самолети.

Турция поиска да купи от САЩ за 20 милиарда долара произведени от „Локхийд Мартин“ изтребители Ф-16 плюс 80 комплекта за модернизирано оборудване за своите вече вкарани във въоръжение самолети през октомври 2021 г., припомня Ройтерс.

Унгария все още не е ратифицирала шведската кандидатура за НАТО.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО