Официално: Пхенян се похвали с нова стратегическа крилата ракета

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Северна Корея обяви официално, че вчера е извършила изпитание на нова стратегическа крилата ракета, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на информация от днес на севернокорейската държавна агенция КЦТА.

Ройтерс посочва, че така е била потвърдена информацията от вчера на южнокорейската армия.

Ракетата, наречена „Пулхуасал-3-31“ все още е в процес на разработка и изпитателното изстрелване не засяга сигурността на съседните държави, отбелязва севернокорейската държавна медия, като добавя, че тестът няма „нищо общо“ със ситуацията в региона. КЦТА пояснява, че изстрелването е било в рамките на осъвременяването на оръжейната система на страната.

Ройтерс отбелязва, че определението „стратегически“ обикновено се отнася до ракети, способни да носят ядрено оръжие. Агенцията припомня, че КНДР е извършила първото си изпитание на крилата ракета с евентуална способност за нанасяне на ядрен удар през септември 2021 г.

Крилатите ракети на Северна Корея по принцип предизвикват по-малко внимание от страна на Запада в сравнение с балистичните ракети, тъй като не са изрично забранени с резолюция от Съвета за сигурност на ООН, посочва Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО