Лавров: Нямаме нито нужда, нито желание да нападаме други страни

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Руският външен министър Сергей Лавров даде пресконференция в кулоарите на ООН.

Предлагаме ви основните тези на първия дипломат на Москва, цитирани от РИА Новости:

За катастрофата на Ил-76

Както уточни ръководителят на ведомството, украинските военнопленници, които са били транспортирани на катастрофиралия Ил-76, е трябвало да бъдат доставени в Белгородска област за следващия обмен, договорен между Москва и Киев.
Вместо това украинската страна атакува самолета със зенитни ракети, изстрелвайки ги от района на Харков, подчерта Лавров.
В същото време, според министъра, той не се притеснява, че международната общност може да не повярва на изявленията на Русия за присъствието на войници от украинските въоръжени сили на Ил-76.

Той подчерта, че още в началото на 2022 г. същият Запад е обвинил Русия в „убийството“ на жителите на Буча в Украйна, без да предостави никакви доказателства.

За отношенията между Русия и САЩ

Лавров заяви, че в момента отношения практически няма.

„Нивото е ниско, точката е ниска, практически няма контакти, с изключение на обсъждането на условията за функциониране на нашите дипломатически мисии и работата на техните дипломати в Русия“, обясни ръководителят на ведомството.

Министърът също така оцени вероятността от мирно уреждане на конфликта в Украйна, ако Доналд Тръмп спечели предстоящите президентски избори в Съединените щати.

По-рано Тръмп каза, че ако стане президент, би сложил край на конфликта в Украйна за 24 часа.

„Съмнявам се, че украинската страна ще бъде готова за някакво споразумение. Зеленски вече коментира доста неучтиво тези изявления на Доналд Тръмп, това е неговият стил“, каза Лавров.

За ядрените оръжия

Американски журналист попита дипломата дали Русия възнамерява да използва в Украйна тактически ядрени оръжия, разположени в Беларус.
„Информацията по някакъв начин отнема много време, за да стигне до вас. Това се случи преди шест месеца. И всичко беше обяснено от президента на Русия и президента на Беларус“, иронично отговори той.

Ръководителят на ведомството припомни, че Москва е взела това решение, тъй като Вашингтон разполага с ядрени оръжия в пет страни от НАТО в нарушение на договора за неразпространение. Освен това Съединените щати и съюзниците модернизират тези оръжия и военните от тези държави се учат да ги използват.

„Западът, разбира се, се опита да вдигне малко истерия на базата на това, че за тях може всичко, но за Русия не. Всички възможности за избягване на ескалация бяха последователно пропуснати от американците. Това е тъжен манталитет, който скоро ще попречи на развитието на човечеството. Не можете да живеете с неоколониален подход през цялото време “, отбеляза Лавров.

За плановете на Русия да „нападне“ някого.

„Глупости. Ние нямаме желание, нямаме нужда – нито военна, нито политическа, нито икономическа – да атакуваме когото и да било“, обясни той.
В същото време дипломатът изрази надежда, че тези, които призовават за подготовка за война с Русия, все още имат инстинкт за самосъхранение.

„Чух, че дори Байдън е казал нещо подобно, предупреждавайки, че ако Украйна загуби, тогава Русия веднага ще тръгне към Балтика, Финландия и други страни от НАТО. Дано не е така, дано все още има умни хора останали там, които имат не само познания по история, но и инстинкт за самосъхранение“, каза Лавров.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО