Пентагонът: НАТО не търси конфликт с Русия, а способност за самоотбрана

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

НАТО се надява да докаже на Русия готовността си за самоотбрана, но не се стреми да провокира въоръжен конфликт с нея. Това изявление беше направено в сряда на семинар във Вашингтонския център за каспийска политика от помощник-министъра на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Селесте Уоландър, предаде ТАСС.

Отговаряйки на въпрос как НАТО ще подобри сигурността в Черно море, без да влиза в пряка конфронтация с Руската федерация, тя каза, че алиансът възнамерява да постигне това, като следва „решенията и инструкциите на лидерите след срещите на върха в Мадрид и Вилнюс“. Страните от НАТО одобриха във Вилнюс план за разполагане на 300 хиляди войници на източния фланг на алианса.

„Говорим за отбранителни способности, те са предназначени да демонстрират, че НАТО може и ще се защити. Целта е възпиране, а не провокиране на война с Русия“, продължи помощникът на шефа на Пентагона. По думите ѝ държавите, включени в алианса, очакват да дадат ясно да се разбере, че „не бива дори да се опитваме да си представяме, че НАТО не е единна, не е способна и не е готова да се защитава“.

Както отбеляза Уоландър, на срещата на върха на алианса във Вашингтон, насрочена за юли 2024 г., нейните участници очакват да се уверят, че разполагат с „всички ресурси за изпълнение на регионални планове“. Освен това, добави тя, на предстоящата среща се планира да се съгласува графикът на ученията на НАТО.

Междувременно републиканският сенатор от Кентъки Ранд Пол заяви, че американските политици поддържат мисленето от Студената война и не се опитват да подобрят отношенията с Русия.

„Мисля, че някои членове на Конгреса на САЩ са заседнали в мисленето от Студената война, те никога не са разбрали, че бъдещето може да е различно, ако се опитаме да установим някакви отношения с Русия“, каза той в интервю за американския журналист Тъкър Карлсън.

Пол също отбеляза, че би било по-добре, ако Киев се откаже от стремежите си да се присъедини към НАТО. „Това е истинска провокация. Това означава шамар в лицето на Русия, с нашите ракети и военни, добави законодателят.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО