Юрий Шапожников: Можете да обслужвате АЕЦ „Козлодуй“ без руско участие

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Това, което става в момента с енергийната система на Украйна не се е случвало от времето на Втората световна война, но тогава на световната карта не е имало такива обекти като ядрени електроцентрали. Варварското превземане на АЕЦ „Запорожие“ е безпрецедентен случай и сериозна заплаха за ядрената безопасност.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Юрий Шапожников, директор на управителния съвет на Киевския институт за енергийни проекти.

Украйна изобщо не беше подготвена, че може да се намери страна, която да води военни действия в близост до ядрена електроцентрала. Разрушаването на язовирната стена на „Нова Каховка“ показва, че страната агресор няма да се спре пред нищо. Имаше и много други обстрели по енергийната система на Украйна през зимата на 2023 г. Целта им беше съзнателна и няма нищо общо с хуманизма – страната да замръзне. Заслугата това да не настъпи е преди всичко на въоръжените сили на Украйна, противовъздушната отбрана, на европейските и западните ни съюзници, САЩ. Също така и екстремалната работа на енергетиката. Стъпка по стъпка възстановявахме всичко, което можеше да се спаси в екстремални условия. В нашата енергетична система има още три атомни електроцентрали и оставянето им без ток би могло да има катастрофални последствия за цяла Европа. Учим се да се съпротивляваме на обстрелите и да не допуснем тези катастрофални последици.

Ние сме съседи и имаме много общи неща в енергетичните системи. Два от блоковете в АЕЦ „Козлодуй“ са аналогични с работещите в Украйна. Нормално е да решаваме общите си проблеми общо. Украйна има голям опит в обслужването на своите електроцентрали без руско участие вече от 10 г. Готови сме да споделим опита си и заедно да решаваме проблемите, които стоят и пред вас.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО