Андрей Новаков: Не може Европа да се превърне в бежанския лагер на цял свят

Публикувано преди 3 месеца  |  България

„Всеки друг бранш на мястото на транспортния отдавна би поискал промяна на условията на работа – пресичането на граница в момента отнема до два дни, което създава почти 250 евро загуби дневно на камион за компанията, която го стопанисва. Не можем да си позволим тези средства да не ги вложим в образование или инвестиции, така че да се завъртят в икономиката.“

Това каза пред Euronews Bulgaria евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков.

„Вярвам, че е въпрос на организация, защото към момента се извършват много ненужни проверки на границите, което създава тези опашки. Разбира се, ултимативната цел е влизането в Шенген по суша“, уточни той.

Моята лична цел е, докато влезем в Шенген, Европейският съюз да наложи стандарт от 60 секунди за проверка на камион, защото така не може да се продължава.

„Има недостиг от 600 000 шофьори на камиони в ЕС, а скоро ще станат 2 милиона, просто защото никой не иска да работи в толкова тежки условия“, подчерта Новаков.

Той посочи, че Европейският парламент разглежда възможността за сваляне на възрастта за придобиване на на категория C и D – на 17 години да започнеш да управляваш камион с придружител, а на 18 години, ако имаш удостоверение за професионална компетентност, да получиш и книжка.

„За мен това е доста рисковано. Съгласен съм, че трябва да има повече шофьори и работна ръка, но не и с цената на човешки живот. Тези години, от 18 до 21, са много ключови за развитието на всеки човек и ми е трудно да си представя как един 17-годишен млад човек би могъл да управлява 40-тонна композиция през зимата, за което се изисква много опит. Затова аз ще настоявам за компромисен вариант, в който да се изискват гаранции за безопасността на хората на пътя и самите шофьори“, каза Новаков.

За мен временно решение е привличане на хора от трети страни. В случая с България, най-леко би било с Молдова и бесарабските българи, които лесно биха се адаптирали в българските условия.

„От 1 април би могло да издаваме шенгенски визи, с които тези хора биха могли да пътуват и работят спокойно в ЕС“, допълни евродепутатът.

Той коментира още, че европейското финансиране за отбранителен капацитет съществува от няколко години, като Програмата за свързана Европа отделя 1.7 млрд. евро за инфраструктура с двояко предназначение – за цивилни и военни цели.

Според Новаков това финансиране не е достатъчно и в следващия програмен период то трябва да се увеличи.

„Радвам се, че бях част от инициативата за разклонението на Коридор 8 и изграждането на магистрала София – Скопие – Тирана – Дуръс, която от една страна ще свърже нашите държави, но от друга ще даде възможност на НАТО за придвижване на военна техника от албанския бряг до Черно море и Румъния, включително. Европейският каза да ЕС каза да и Програмата за свързана Европа разшири коридора и България ще може с европейски пари да постигне една отколешна мечта – да свърже София и Скопие“, каза още българският евродепутат.

Той коментира и темата за миграционния натиск към Европа.

„Не може Европа да се превърне в бежанския лагер на цял свят. Ние сме солидарни и съпричастни, милиони намериха своя нов дом в Европа, но имаме и своя лимит. Има сериозна група от хора, които не приемат безконтролно всеки, който желае, да може да премине границата на ЕС“, отбеляза Новаков.

„Считам, че трябва да се намери баланс – тези, които желаят да се интегрират, да работят, да плащат данъци и да спазват порядките ни, да го направят. Но тези, които са склонни да извършват престъпления и да разчитат безконечно на социалните системи, трябва да намерят начин да поемат отговорност за своя живот, без това да бъде за сметка на европейските данъкоплатци“, подчерта той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО