Прокурорската колегия на ВСС избра „млад, нахъсан, ентусиазиран“ прокурор за шеф на Районната прокуратура в Плевен

Публикувано преди 3 месеца  |  България

„Млад, нахъсан, ентусиазиран“ прокурор беше избран за ръководител на районната прокуратура в Плевен. Това е Владимир Радоев, който от 9 години е обвинител, като Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, единодушно го подкрепи за поста, съобщи lex.bg.

Другият кандидат беше досегашният шеф на РПР-Плевен Пламен Петков, но той не получи нито един глас в своя подкрепа.

След като двамата представиха своите концепции, Йордан Стоев заяви, че изборът е труден, понеже и Радоев, и Петков са достойни кандидати. И поясни, че от една страна стои големият опит, а от друга млад човек с голям ентусиазъм. С уговорката, че не познава нито един от тях, Стоев заяви, че ще подкрепи Радоев именно заради ентусиазма, защото предстоят нови предизвикателства с предстоящите законодателни изменения във връзка с промените в Конституцията. „Но когото и да изберем, няма да сгрешим“, каза Стоев.

Стефан Петров също заяви, че ще подкрепи Радоев, защото районната прокуратура в Плевен, макар и добре структурирана, има нужда от нов импулс.

Евгени Иванов се съгласи, че изборът е труден и самият той е раздвоен. И отбеляза, че натовареността на досегашния шеф Пламен Петков е наравно с тази на колегите му, той не бяга от работа и това му прави чест.

От друга страна е младият кандидат Владимир Радоев, който „безспорно има голям ентусиазъм и хъс за работа“. Евгени Иванов сподели, че при атестирането му, е видял как Радоев „гори от работа“, виждало се, че работи нещо, което харесва. „Често се лишава от грижите за семейството си, за да може да си свърши работата. Прокуратурата има нужда от такива млади хора, които са нахъсани и не се страхуват да поемат рискове, което е много важно“, каза Иванов.

Той допълни, че Радоев е поел тежки последици от недобрите си статистически резултати, но тези последици били в резултат на упоритите му опити да докаже нещо, в което бил убеден, а именно вината на човека, срещу когото е насочено наказателното преследване.

„Като слагам на моите си везни тези две кандидатури, младостта не е порок и в днешните бурни времена, в които живее институцията прокуратура и след радикалните промени в Конституцията, на които сме свидетели и предстои да бъдат трансформирани в законодателството, една свежа кръв и полъх в тази прокуратура ще бъде нещо положително и заради това ще подкрепя Владимир Радоев – той е по-нахъсан и има по-широк мироглед“, каза Иванов.

Така със 7 гласа за Радоев и нула за Петков, колегията избра „младият и нахъсан“ кандидат за шеф на районната прокуратура в Плевен.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО