ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Твърдостта срещу Русия ще реши тези президентски избори

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Поддържането на приятелски отношения с Русия беше важна задача за финландските президенти, но изборът на нов лидер в неделя ще отбележи безпрецедентно втвърдяване на подхода им към стария съсед, пише „Ройтерс“.

За първи път след Втората световна война кандидатите за президент на Финландия се състезават да представят най-твърдата позиция срещу Русия по време на кампаниите си, целейки да угодят на гласоподавателите, които възприемат поведението на Русия спрямо нейните съседи като враждебно и агресивно, казаха политически анализатори.

Финландците бяха разгневени от руската инвазия в Украйна и се притесняват от нарастването на мигрантите, пристигащи във Финландия през Русия, което накара скандинавската страна да затвори цялата си 1340-километрова граница с Русия за пътнически трафик.

„Ако по-рано целта беше да се състезаваме кой има най-добри отношения с Русия и кой е най-способен да преговаря и тълкува руската политика, сега състезанието се измести повече към това кой има най-твърда позиция по отношение на Русия и може би също по отношение на отбранителната политика „, каза политологът Йохана Вуорелма от университета в Хелзинки пред Ройтерс.

Президентът на Финландия ръководи външната политика и политиката на сигурност в тясно сътрудничество с правителството и представлява страната на срещите на НАТО, като същевременно действа и като главнокомандващ на финландските отбранителни сили.

Скандинавската страна беше приета в Западния отбранителен алианс миналата година, слагайки край на седем десетилетия военно необвързаност и предизвиквайки заплахи от Москва за „ответни мерки“.

Новият президент ще замени пенсиониращия се Саули Ниинисто, наричан „шепнещият на Путин“ заради предишните си близки връзки с руския лидер.

Фаворитът в социологическите проучвания, дясноцентристът Александър Стуб от Националната коалиция каза, че следващият президент ще бъде не само първият финландски президент на НАТО, но и първият про-западен президент в много отношения.

„Начинът, по който го виждам, е, че склонността му е много към Запада“, каза Стуб в интервю за Ройтерс на 12 януари.

Кандидатът на националистите Юси Хала-ахо от партията на финландците, който е трети в анкетите и се издига, зае най-твърдата позиция спрямо Русия, докато се опитва да настигне Стуб и либералния кандидат Пека Хаависто.

Хала-ахо , критик на ЕС и хардлайнер против имиграцията, публично нарече Русия „държава измамник“ и иска да отнеме финландското гражданство на двойните руско-финландски граждани.

Проевропейският бивш премиер Стуб се присъедини към Хала-Ахо и двама други десни кандидати в подкрепа на идеята за отмяна на двойното гражданство в неотдавнашен предизборен дебат.

Хала-ахо също призова за сурови мерки в отговор на това, което Хелзинки нарича насочване на мигранти към границата на Финландия от Москва като отмъщение за членството на Финландия в НАТО и засиленото сътрудничество в областта на отбраната със САЩ .

Кремъл отхвърли обвиненията, но Финландия се опасява, че Русия ще започне да прекарва мигранти през огромните гори, които покриват по-голямата част от огромната граница между страните, подобно на това, което се случи на полско-беларуската граница.

Лидерите на анкетата Стуб и Хаависто не споменаха отблъсквания, но изразиха подкрепа за защита на границата чрез насилствени средства, ако е необходимо.

Ролята на президента в ръководенето на участието на Финландия в НАТО е неизследвана територия, която победителят в изборите ще оформи и определи, каза професорът по политическа история в Хелзинкския университет Юхана Аунеслуома.

„Има истински опасения за това какво е така нареченото парламентарно прикритие за политиката на Финландия за НАТО. Тоест до каква степен парламентът ще може да контролира политиката на Финландия за НАТО“, каза той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО