ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Много скъпа война! Руски затворници си искат парите от Владимир Путин

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Бивши затворници, завърнали се от войната в Украйна и вербувани в отрядите „Шурм Z“, изпратиха колективен апел до Владимир Путин, съобщава „Важни истории“ (изданието е признато за нежелана организация и „чуждестранен агент“). В изявлението се казва, че те не са получили обещаните заплати, обезщетения за наранявания или документи за заличаване на криминалните им досиета.

Един от авторите на апела каза пред репортери, че по време на набирането им е обещан „пълен социален пакет“ и равни условия с другите бойци, но те са видели реални договори едва преди да бъдат изпратени на фронтовата линия. Оказа се, че това не са документи от Министерството на отбраната, а просто споразумения за „участие в доброволческо формирование с цел оказване на помощ при освобождаването на териториите на Донецката и Луганската (народни републики)“, които са подписани от „главата на ДНР .“

В резултат на това на бившите затворници са изплатени само около 100 хиляди рубли (около 2000 лв по сегашен курс), въпреки че им е обещано повече от 200 хиляди. Те също така не са получили обещаните плащания от по няколко милиона рубли за получени наранявания.

„Обещаха ни „бял ​​лист“: тоест пълна реабилитация, без да се отбелязва криминално досие. Нито на мен, нито на някой, когото познавам, ни бе дадено чисто досие. Бях в затвора 20 години, оставаха ми да излежа три години. Като се има предвид къде се озовахме и какви задачи изпълнявахме, мога честно да кажа, че не бих отишъл там само за помилване“, каза пред „Важни истории“ Роман Поляков, който е участвал във войната в Украйна.

Припомняме, че политиката на вербуване на затворници започна още е началото на войната в Украйна, като тя бе инициирана от вече покойния шеф на наемниците от ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, който в едно откровено изявление каза „Или Частни военни компании и затворници, или децата Ви“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО