ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Кириакос Мицотакис към Великобритания: Върнете ни скулптурите!

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис отново призова скулптурите от Партенона в Британския музей да бъдат върнати на Атина, предаде националната гръцка телевизия ЕРТ. Това се случва месеци след дипломатическия скандал заради Мраморите на Елгин между Гърция и Великобритания, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

В първото си публично изявление по въпроса от ноември 2023 г. насам, Мицотакис заяви, че правителството му е разговаряло с председателя на Британския музей с цел да се договорят за връщането на 25-вековните произведения в Музея на Акропола, разположен в центъра на гръцката столица. Част от колекцията на Партенона може да се разгледа в Атина, като на местата, където трябва да стоят липсващите части, е уточнено с надпис, че се намират във Великобритания.

„Ще настояваме за събирането им по много причини. Но една от тях, според мен, е най-значима: само ако ги видим заедно, in situ [на място], в сянката на Акропола, можем да оценим наистина огромното им културно значение за западната култура“, отбеляза Мицотакис, цитиран от ЕРТ.

Гърция многократно е призовавала Британския музей да върне за постоянно скулптурите от античния храм на богинята Атина. Те са свалени от Партенона в началото на XIX в. от британския посланик в Османската империя лорд Елгин, поради което и често са наричани Мраморите на Елгин. През 1816 г. британският парламент откупува от Елгин релефите и ги предоставя на Британския музей, където се намират и до днес. Близо половината от 160-метровата колекция, изобразяваща спорове и битки между богове и гиганти, гърци и амазонки, лапити (митични великани) и кентаври и др., е в Обединеното кралство.

През ноември по време на интервю за „Би Би Си“ в Лондон, гръцкият премиер сравни разделянето на Партеноновата украса с разрязване на картината „Мона Лиза“ наполовина – сравнение, което бе отхвърлено от британското правителство.

По-късно британският министър-председател Риши Сунак отмени планираната си среща с Мицотакис, обвинявайки го, че е нарушил обещанието си да не използва пътуването си като възможност да постави отново въпроса за връщането на Мраморите на Елгин.

Гърция посочи, че е готова да предостави други антики на Британския музей в замяна на възможността временно скулптурите да бъдат излагани в Атина.

Британският музей заяви, че би обмислил този вариант, ако Гърция признае собствеността на Британския музей над скулптурите, пише Ройтерс.

Междувременно Британският музей и лондонският музей „Виктория и Албърт“ обявиха днес, че по силата на дългосрочен заем ще изпратят обратно в Гана златни и сребърни артефакти, заграбени от британски войници от кралския двор на Асанте в Западна Африка през XIX век, за да бъдат временно изложени в родината им.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО