ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Сноуборд асоциация: Повишаване на лавинната опасност в планините

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Има условия за повишаване на лавинната опасност в планините.

За това предупреждават от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС/BEFSА).

От организацията припомнят, че в планините духат много силни северозападни ветрове. Съчетано със снеговалежите от миналия уикенд, това създава предпоставки за натрупване на дълбоки снежни дъски. Забелязаните проблеми са предимно на източни изложения, но на големи склонове (например Западен склон на Тодорка), може да има и странични навявания по билата в рамките на склона, предупреждават от БАССЕС.

Оттам посочват, че след кратко успокояване след лавинния цикъл от края на миналата седмица (силното затопляне и лавини от мокър сняг) имаме нова ситуация.

За повишаване на лавинната опасност над Банско предупреждават от организацията Българската лавинна асоциация (Avalanche Bulgaria) на страницата си във „Фейсбук“. „През последните 24 часа са се формирали навявания и снежни дъски от навят сняг на източните изложения в алпийския и в преходния пояс, които са чувствителни на човешко натоварване. Особено в алпийския пояс се очаква те да са на места с дълбочина до 50-60 см. Западните склонове са издухани до ледената кора“, отбелязват организацията.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО