Западът е възможен съучастник в свалянето на Ил-76, заяви Русия

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Дмитрий Полянски, който е първи заместник-постоянен представител на Русия в ООН заяви, че ако се установи, че американски или германски оръжия са били използвани в смъртоносната атака срещу руския самолет Ил-76 над Белгородска област, западните страни ще бъдат считани за съучастници в престъплението, извършено от украинското правителство, цитиран от ТАСС и News.bg.

„Според предварителното разследване украинските въоръжени сили са извършили тази терористична атака с помощта на зенитно-ракетен комплекс. Ракетите са изстреляни от село Липци в Харковска област“, посочи руският дипломат.

„Това може да са били американски „Пейтриът“ или германски ракети ИРИС-T. Ако се потвърди, това ще направи западните доставчици на тези амуниции съучастници в това престъпление. Точно както те са съучастници в обстрела на мирни квартали на руски градове, който украински сили извършват със западни оръжия“, подчерта той.

На 24 януари Ил-76 на руските въздушно-космически сили се разби в Белгородска област, на границата между Русия и Украйна. Русия твърди, че при авиокатастрофата са загинали 65 украински военнопленници, както и шестима членове на екипажа на самолета и трима придружаващи служители.

Москва обвинява Киев за свалянето на самолета. Украйна нито потвърди, нито отрече твърдението, но поиска международно разследване.

Главното разузнавателно управление на Украйна потвърди, че е планирана размяна на пленници за деня на катастрофата, но уточни, че Киев „няма информация за броя на транспортните средства, маршрутите и начина, по който ще бъдат доведени затворниците“.

Руското министерство на отбраната нарече инцидента терористичен акт и заяви, че Украйна е атакувала самолета, за да може да обвини Москва за отнемането на живота на украински войници.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО