ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Католическа организация призова Алабама да спре варварските екзекуции

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Католическата благотворителна организация, базирана в Рим, се обърна към губернатора на американския щат Алабама с искане за спиране на екзекуциите, предаде Aleteia.org.

Общността Sant’Egidio, базирана в Рим мирянска католическа група с много инициативи, подкрепяни от Ватикана, работи от десетилетия, за да лобира за края на смъртното наказание по света.

Организацията описва екзекуцията с азот като „варварска“ и „нецивилизована“, предупреждавайки, че това ще понижи летвата на „стандартите на човечеството“. В много отношения Алабама изглежда има ужасната амбиция да наложи нов, низходящ стандарт на човечеството във вече варварски свят на смъртните екзекуции.

Въпреки призивите в Алабама бе извършена екзекуция именно чрез задушаване с азот. Нещо, което се случва за първи път и беше разкритикувано предварително от ООН като съпоставимо с форма на мъчение. Осъденият на смърт беше Кенет Юджийн Смит. Присъдата му беше потвърдена през 1996 г. заради убийството на жена, поръчано от нейния съпруг.

Американският щат Алабама екзекутира осъдения на смърт чрез задушаване с азот. Алабама е един от трите американски щати, разрешаваща екзекуция чрез задушаване с азот, при което смъртта настъпва от хипоксия, или недостиг на кислород.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО