ООН осъди използването на азотен газ при екзекуцията на затворника в щата Алабама в САЩ

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

ООН осъди използването на азотен газ при екзекуцията на затворника в щата Алабама в САЩ, съобщават Ройтерс и News.bg.

Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН по правата на човека, заяви, че този метод може да бъде считан за форма на мъчение.

Кенет Смит, осъден през 1988 г. за поръчково убийство, беше екзекутиран с азотен газ вчера. Това е първото използване на този метод за изпълнение на смъртно наказание след въвеждането на смъртоносните инжекции преди четири десетилетия в САЩ.

„Дълбоко съжалявам за екзекуцията на Кенет Юджийн Смит в Алабама предвид сериозните опасения, че този нов и неизпитан метод на задушаване с азотен газ може да се равнява на изтезание или жестоко, нечовешко или унизително отношение“, заяви Тюрк.

„Смъртното наказание е в противоречие с основното право на живот. Призовавам всички държави да наложат мораториум върху използването му като стъпка към повсеместно премахване“, настоя той.

Смит оцелява при предишен опит за екзекуция. През ноември 2022 г. властите в Алабама прекратяват изпълнението на смъртната му присъда чрез смъртоносна инжекция, след като с часове не успяват да вкарат игла във вената му.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО