Първият дипломат на Лондон: Постигнат е видим напредък за прекратяването на огъня в Газа

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Постигнат е напредък в преговорите по споразумение за прекратяване на огъня в Газа, доставяне на повече помощ в палестинския анклав и освобождаване на израелски заложници. Това заяви британският външен министър Дейвид Камерън, цитиран от „Ройтерс“.

Международният натиск беше съсредоточен върху поетапен подход за освобождаване на израелски заложници, взети от управляващата групировка „Хамас“ в Газа, в замяна на прекъсване на военните действия и освобождаване на палестински затворници, задържани в Израел.

„Смятам, че има изгледи за постигането на пауза, при която спираме боевете и започваме да търсим как да вкараме помощ и да изведем заложници“, отбеляза той. „Мисля, че постигаме известен напредък“.

На последната спирка от дипломатическата си обиколка Камерън посочи и че Израел обмисля британско предложение за отваряне на пристанището си в Ашдод за улесняването на доставките за Газа, но че ще „необходими много усилия“, за да се постигне споразумение.

Камерън се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху и политици в окупирания от Израел Западен бряг, където е базирана подкрепяната от Запада палестинска администрация, и в Катар, за да обсъдят ситуацията в Газа.

На срещите си в Израел Камерън заяви, че е подчертал необходимостта от пауза в боевете, за да се осигури освобождаването на заложниците, заловени от бойците на „Хамас“ при атаката на 7 октомври.

„Настоявах за това, което смятам, че е в интерес на всички, включително на Израел: да се въведе тази незабавна пауза, защото само тогава заложниците може да бъдат върнати по домовете си“, отбеляза той.

Израел се зарече да не отстъпва във войната, докато палестинската групировка не бъде унищожена и всички заложници – освободени. „Хамас“ твърди, че всяко споразумение зависи от това Израел да прекрати своята офанзива и обсадата на аклава и да изтегли силите си от ивицата Газа.

Властите в Газа съобщиха по-рано днес, че броят на жертвите от военната кампания на Израел е нараснал до 26 083 души.

Анклавът изпитва сериозен недостиг на храна, вода, лекарства и гориво, което доведе до хуманитарна катастрофа.

Камерън заяви, че най-малко 500 камиона с помощ трябва да влизат в Газа дневно, като отварянето на пристанището в Ашдод, близо до Газа на средиземноморския бряг, ще помогне.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО