НСИ: 505 лв. е била линията на бедност в област Ямбол през 2023 година

Публикувано преди 2 седмици  |  Общество

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“.

Оценка на бедността

През 2023 г. в област Ямбол линията на бедност е 505.25 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 10.7% от населението на областта (табл. 1).

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност за областта намалява с 9.5%, а относителният дял на бедното население – с 11.5 процентни пункта. В областта относителният дял на бедност при мъжете е 10.9%, а при жените – 10.6%. Разликата в равнището на бедност между двата пола е 0.3 процентни пункта при 1.5 процентни пункта за страната (мъже – 19.8% и жени – 21.3%). В сравнение с 2022 г. в област Ямбол делът на бедност при мъжете намалява с 4.4 процентни пункта, а при жените с 18.1 процентни пункта.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 10.7% до 19.0%, или с 8.3 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност за област Ямбол нараства до 42.0%, или с 31.3 процентни пункта.
През 2023 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Монтана и Видин – съответно 446 лв. и 466 лв., а най-високата в областите София (столица) – 990 лв. и Варна – 736 лева.
Най-висок е относителният дял на бедните в областите Стара Загора – 25.8% и Кюстендил – 24.6%, а най-нисък в областите Габрово – 7.6% и Смолян – 9.6% (фиг.1).

Материални и социални лишения на домакинствата

В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности.

От 2021 г. се включва нов показател за тежки материални и социални лишения, който показва липсата на необходими и желани предмети за водене на достоен живот. Изчислява се като дял на лицата от населението, които не могат да си позволят 7 от 13 показателя – 6 на индивидуално ниво и 7 на ниво домакинство.
През 2023 г. 26.6% от населението на област Ямбол живее в тежки материални и социални лишения (ограничения в 7 от 13 показателя) и намалява спрямо предходната година с 2.4 процентни пункта (табл.2).

Комбиниран индикатор

Във връзка с поставените цели по ключови области в стратегията „Европа 2030” от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели. Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални и социални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност.

Комбинирането на трите показателя показва, че в област Ямбол през 2023 г. 32.0 хил. лица, или 29.7% се нуждаят от специални грижи за преодоляване на бедността, социалното неравенство и изключването от активна трудова дейност (табл. 3). Стойността на показателя намалява с 8.5 процентни пункта спрямо 2022 година.


Статията е публикувана на 9 май 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА