Инженер се застреля в Русия, след като негова ракета уби баба му в Харков СНИМКА

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Инженер от ракетния военния завод „Алмаз-Антей“ се застреля в Русия, предаде Канал 24. Твърди се, че това се е случило след смъртта на баба му в Харков след руските ракетни атаки на 23 януари.

В мрежата бяха публикувани кадри с предсмъртното писмо на Антон Горобец.

Както предават някои Телеграм-канали, инженерът от главното системно конструкторско бюро на концерна за противовъздушна отбрана „Алмаз Антей“, се самоубил, след като баба му загинала при руския обстрел над Харков в началото на седмицата. В предсмъртното писмо Горобец посочил, че не може да живее с мисълта, че именно той е създал ракетата, полетяла към Харков.

Инженерът написал още, че „не може да живее с това, което се случва – то е ужас и кошмар“, и също така заявява, че „отказва да участва в него“.

„Преди няколко дни ракетата, в чието създаване имам участие, полетя към Харков, към къщата, където живееше баба ми по майчина линия, тя почина. Не можех да живея с това. Това, което се случва сега е ужас и кошмар. Отказвам да участвам повече, но няма да се върнеш, бабо. Прости ми, моля те, но не мога да правя това повече, пише в писмото.

Руските Телеграм канали отбелязват, че следствената комисия смята, че инженерът не се е самоубил, а че става въпрос за убийство. В момента се твърди, че се извършват проверки във военния завод, като се установява и с кого е общувал загиналият.

„Алмаз-Антей“ е завод, който обединява предприятия, които разработват и произвеждат зенитно-ракетно и радарно оборудване и компоненти за противовъздушна и противоракетна отбрана. Заводът попадна под санкции още през 2014 г., а през 2015 г. стана известно, че е доставял оръжие на окупаторите в Източна Украйна. Известно е, че Алмаз-Антей произвежда ракети С-300, С-400, С-500, както и системата за ПВО Бук-М2.

На 23 януари около 7 часа сутринта руската армия нанесе удар по Харков с балистични ракети. Цял вход на една 5-етажна сграда бе разрушен, а под отломките загинаха 11 души – двама мъже и девет жен.,включително 8-годишно момиченце. Сред жертвите би трябвало да е и въпросната баба на инженер Горобец.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО