Първият дипломат на Орбан: Унгария ще посредничи за мирни преговори между Украйна и Русия

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Унгарският външен министър Петер Сиярто избегна ясен отговор на въпроса за деблокирането на пакета от помощи от ЕС за Украйна в размер на 50 милиарда евро.

На брифинга Сиярто не уточни дали страната му е готова да промени позицията си по този въпрос, въпреки такива сигнали и изказвания, които дойдоха днес от Унгария. Политическият директор на кабинета на Орбан обаче каза в понеделник, че Унгария е отворена да използва бюджета на ЕС за предложен пакет от помощ от 50 милиарда евро за Украйна, което е голяма промяна в позицията на Будапеща от само преди няколко седмици.

Петър Сиярто е на визита в Киев и излезе на общ брифинг с външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Унгарският министър само подчерта, че въпросът за отблокирането на 50 млрд. евро помощ не е двустранен въпрос между Унгария и Украйна. „Ще обсъждаме този въпрос не тук, а в Брюксел“, посочи Сиярто.

Освен с Кулеба, Петер Сияро имаше среща и с ръководителя на президентската администрация Андрий Ермак и ръководителя на военната администрация в Закарпатието, където има сериозно малцинство с унгарски корени.

Визитата на Сиярто има за цел подготовка за среща между двамата лидери, президента Володимир Зелески и премиера Виктор Орбан.

Financial Times съобщи в неделя, че ЕС ще саботира икономиката на Унгария, ако Будапеща блокира помощта на среща на върха тази седмица. Imf,eo „Блумбърг“ Унгария ще се откаже от възраженията си срещу създаването на фонд за военна помощ на Украйна в размер на 5 милиарда евро.

В случай, че Унгария не се съгласи с първоначалния пакет за помощ, лидерите на ЕС предложиха решение, включващо сделка между 26 членки и Украйна, която също щеше да откаже достъп на Будапеща до свързани фондове на ЕС, като например за миграцията. ЕС отключи част от блокираните фондове в края на миналата година, заявявайки, че Будапеща е осъществила реформа в съдебната си система, но около 20 милиарда евро все още остават замразени. Това обаче не промени позицията на Унгария.

Създаването на новия фонд стана наложително, тъй като ЕС не изпълнява обещанието си да предостави на Украйна един милион артилерийски снаряда до март, а критичното финансиране от САЩ остава блокирано в Конгреса. Междувременно Русия изпреварва Запада и е получила около един милион снаряда от Северна Корея.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО