„Възраждане“: Националният суверенитет е първостепенен, а US военни „отлежават“ по българските полигони

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Националният суверенитет е първостепенен и всичко останало е само следствие, заяви в декларация от името на парламентарната група на „Възраждане“ народният представител Ивелин Първанов.

Според декларацията на „Възраждане“ днес в България се виждал следния парадокс – американските военнослужещи, вместо да охраняват своята държавна граница, „отлежавали“ по нашите полигони, а българските военнослужещи, вместо да бранят българската държавна граница, били „разхвърляни“ в задгранични мисии на НАТО и ЕС.

В декларацията се изтъква ролята и на още един американски политик – губернаторът на щата Тексас, избиран за два поредни мандата – Грег Абът. Днес той е пример за всички свободомислещи американци, за всички граждани на САЩ, за които националния суверенитет е безкомпромисен и жизнеутвърждаващ принцип, заяви Първанов.

В нея се казва, че свободата е основно право и принцип за съществуването на всяка нация. В текста ѝ се изтъква, че този принцип се отстоява и защитава с опазването на суверенитета.

Принципната защита на националните граници е дълг и право на всеки народ. Принцип, бранен от най-достойните и доблестни чеда на всяка нация. Всяка политическа сила, поставила си за цел управлението на държавата, е длъжна да спазва принципа на националния суверенитет и да почита неговите защитници, заяви Първанов и изтъкна, че служителите, които независимо от метеорологичните, климатични, политически и икономически предизвикателства, стоят на своя пост и съвестно изпълняват задълженията си, винаги са били защитавани от „Възраждане“.

Всеки държавник трябва да помни и поддържа хората, които са опора на националната независимост. Служителите, чиито безсънни нощи и изморителни дни дават спокойствието и сигурността на нашето всекидневие, каза Първанов. По думите му всяка държава дава подкрепата си за тези хора, които се явяват нейния първи бастион – защитниците на нейните национални граници.

Когато тези отговорни граждани са водени от лидери с непреклонна воля и непоколебим дух, те се превръщат в жива легенда и исторически пример, който бъдните поколения следват, добави депутатът. Той каза, че антифашистката коалиция е преодоляла най-голямата заплаха на изминалото столетие, а лидерите ѝ са успели да сплотят своите нации и да ги поведат към победата.

Победа, която осигури на почти цялото северно полукълбо половинвековен мир. Мир, в който израснаха цели поколения. Мир, в който израснахме ние. Непоколебимостта на тези лидери позволи да се справят със заплаха, чието преодоляване тогава изглеждаше немислимо, добави Първанов и изтъкна ролята на президента на САЩ Франклин Рузвелт. Няма американец, който да не знае неговото име, добави депутатът.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 31 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО