НС прие на първо четене нови промени в ГПК, БСП и „Възраждане“ заподозряха прокарване на Истанбулската конвенция

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Народното събрание прие на първо четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс, предаде репортер на „Фокус“. Те бяха приети със 103 гласа „за“, 58 бяха „против“, нямаше гласували с „въздържал се“.

Законопроектът е с вносител Министерски съвет. Той предвижда въвеждането на процедури за улесняването на сътрудничеството между съдебните и административните органи и изпълнението на решения по гражданскоправни въпроси с трансгранични последици.

С промените се уреждат разпоредбите на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 2020 година относно сътрудничеството между съдилищата на държавите членки при граждански или търговски дела, както и на съдебни и извънсъдебни документи по граждански или търговски дела относно брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност и международното отвличане на деца.

При дебатите от „Възраждане“ видяха в законопроекта проблем по въпроса за родителската отговорност. Според тях, ако промените влязат в сила, това било препратка към детското правосъдие, с което родителите можело да бъдат съдени от децата си.

Освен това от „Възраждане“ заподозряха възможност за прокарване на Истанбулската конвенция и признаването на еднополовите бракове.

Иван Ченчев от БСП заяви, че е гласувал „против“, тъй като „завоалирано“ и през други законопроекти се прокарвала Истанбулската конвенция. Според него опасностите в приетия законопроект са свързани с това, че ако се позволи еднополово семейство да приеме деца на 2-3 месеца, какво би се случило, ако това дете решило да не бъде в такава среда, когато пораснело.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 31 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО