Шойгу проведе видеоразговор с новия министър на отбраната на Китай

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Новият министър на отбраната на Китай Дон Джун проведе видео разговор с руския си колега Сергей Шойгу в сряда, предава „Ройтерс“, цитирайки изявление на министерството на отбраната, предаде News.bg.

Назначаването на бившия началник на военноморските сили Дон дойде, след като предшественикът му Ли Шанфу изчезна от публичното пространство през август, поставяйки под съмнение военната дипломация на Китай.

Дон каза на Шойгу, че китайските и руските военни ще „насърчат двустранните военни отношения, за да достигнат още по-високо ниво, за да играят още по-голяма роля в поддържането на глобалната сигурност и стабилност“, според съобщението на китайското министерство на отбраната.

Дон добави, че и двете армии ще „отговорят твърдо на глобалните предизвикателства и ще продължат да укрепват взаимното стратегическо доверие“.

Ролята на министъра на отбраната на Китай е да бъде публичното лице на китайската армия в нейните връзки с медиите и с други въоръжени сили.

Тесните военни връзки на Китай и Русия бяха обект на вниманието на Запада, особено след нахлуването на Русия в нейната съседка Украйна през 2022 г., което Китай отказа да осъди.

Западните страни, включително Съединените щати, многократно са предупреждавали Китай да не предоставя смъртоносна помощ за усилията на Русия на бойното поле.

Двете армии проведоха съвместни въздушни и морски учения в Японско море през юли, докато Южна Корея трябваше да вдигне бойни самолети, когато китайски и руски военни самолети навлязоха в нейната зона за противовъздушна отбрана миналия месец.

Решаващ елемент от работата на Дон е да се ангажира с военните на Съединените щати, за да намали риска от конфликт около Тайван и Южнокитайско море.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 31 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО