Евгений Кънев: Политиката е изкуство на възможното, а Русия залага на силата на войната

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Глашатаят на руските национални интереси по БНР пак направил ода за Орбан. Виждате ли какъв велик политик бил, като не се колебаел да налага вето в ЕС за Украйна – за да защити унгарските национални интереси. А не като нашите политици, които били веднага съгласни на всичко, за да получат потупване.

Разбира се, това примитивно мислене може да хване дикиш само пред волгините слушатели. Които няма да си зададат въпроса, че не само ние сме съгласни за помощ на Украйна, а само Унгария от 27 държави не е съгласна. И че всъщност това е рекет на Орбан, за да си получи спрените фондове, заради нарушаване договора на ЕС.

Но думата тук е много по-голяма. Става дума за руското разбиране за правото на силата и европейското разбиране за силата на правото – и оттам за национален интерес.

За първи път този конфликт в разбирането на национален интерес е ясно дефиниран от водещите политици на двете централноевропейски империи Австрия и Прусия в средата на 19 в.

Според Метерних – външният министър на Австрия, нужен е баланс между силата и нейното легитимно (!) упражняване, който да отчита интересите на всички засегнати страни, защото само така се изграждат стабилни дългосрочни отношения и се постига дълготраен мир.

Според Бисмарк – канцлерът на Прусия и по-късно Германия – никоя сила не може да стане голяма и водеща без упражняване предимно на нейната мощ. Политиката е изкуство на възможното, наука за относителното.

И така виждаме че – опростено казано – първият е смятал, че националният интерес трябва да почива на силата на правото, а вторият – на правото на силата.

Вероятно и затова – real politik на Германия я довежда до две световни войни и катастрофи. А международното право чрез международните организации след Втората световна война цели да изгради траен мир, за да няма заграбване на територии и войни от големите сили.

Така и до днес има велики сили като ЕС, които рамкират международната си политика на правов прицип и други, като Русия, които имитират неговото спазване – само когато е в техен интерес.

“Ловкият” и ”достоен” Орбан превърна Унгария от вдъхновяващ пример в битката срещу СССР до парий в ЕС. Днес Унгария потъва в почти всички класации; дори най-бедната преди 20 години Румъния я задминава. А благодарение на Унгария – България вече не е най-корумпираната страна в Европа според Transparency International.

Тогава защо у нас има толкова съветски хора, които все още слушат и вярват на пропагандисти като Волгин?

Вероятно отговор ни дава на рождения си ден днес великата Стоянка Мутафова:

“През 1937-1938 г Европа беше вече в България, българите бяха истински европейци, защото елитът беше европейски.

Сега се насилваме да бъдем европейци…Но когато не си истински, нещата няма как да се получат.”

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО