Румънски генерал заговори за възможен конфликт с Русия, премиерът опроверга твърденията му

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Румъния не е подготвена за евентуален конфликт с Русия и следва да предприеме необходимите стъпки за подготовка, заяви генерал Георгица Влад, началник на отбраната на страната, предаде Политико и БТА.

В интервю за Europa Liberă România, публикувано в четвъртък, генерал Влад отбеляза: „Да, населението на Румъния, както и цялото население на Европейския съюз, следва да бъде загрижено.“

„Ако (Русия) победи в Украйна, основната цел ще бъде Република Молдова. Ще станем свидетели на напрежение в Западните Балкани“, добави румънският генерал. „Повече от убеден съм, че политиката на президента Путин ще ескалира в близко бъдеще.“

Влад се застъпи за доброволно основно военно обучение за мъже и жени до 35 години. Генералът отбеляза края на задължителната военна служба в Румъния като причина за недостатъчната готовност на армията.

Влад също така призова за правни реформи, за да се даде възможност на Румъния да се защити от руски дронове. Отломки от един от безпилотните самолети на Кремъл паднаха в Румъния миналия септември и безпилотният летателен апарат (БЛА) не бе свален, тъй като румънското законодателство не позволява това, каза генералът. „Ние нямахме бойни системи“, добави той.

Широкият му призив за действие повтори подобни неотдавнашни предупреждения от други западни военни и отбранителни лидери, включително началника на армията на Обединеното кралство генерал Патрик Сандърс. Миналата седмица той призова британските власти да „мобилизират нацията“, за да се подготвят за евентуална война с Русия. Вече почти две години Москва води тотална война срещу Украйна.

Румънският премиер Марчел Чолаку не се съгласи с изявлението на началника на Генералния щаб Георгица Влад за необходимостта от подготовка за евентуално разпространение на руската агресия извън Украйна, пише Euractiv и Фокус.

Чолаку отсече, че Румъния няма да участва в никакви войни.

„Нека останем спокойни, Румъния няма да влиза в никаква война“, увери румънският премиер.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО