Премахването на Залужни: огромен подарък за Русия и удар по морала на украинската армия

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Американският вестник The Washington Post разговаря с високопоставен украински служител, пожелал анонимност, който е запознат с проведения в Киев разговор между президента Володимир Зеленски и главнокомандващия ЗСУ Валерий Залужни.

По думите му в понеделник, когато се състоя разговорът, Зеленски е смятал, че с уволнението на генерала ще „освежи“ случващото се в страната, защото обществото е все по-изтощено и помощта на западните партньори се бави. Вместо това обаче се стигна до обратния ефект.

Бързата и негативна реакция във военните редици, опасенията сред някои длъжностни лица в Киев и несигурността на Запад предполагат, че отстраняването на популярния генерал от Зеленски може да има обратен ефект, позволявайки на Москва да се възползва от нестабилността. Това също може да нанесе удар върху морала сред войските на фронтовата линия, особено защото няма публично обяснение за очакваното уволнение на Залужни. От тази ситуация печели само Русия. Случилото се между Зеленски и Залужни бе много зле комуникирано. Залужни е много уважаван – не само сред войниците, но и сред цивилните.

Източникът разкри, че Залужни е приел спокойно новината за уволнението си. Но заради бурната реакция се смята, че Зеленски не е подписал указа. Все още Залужни продължава да изпълнява функциите си в ЗСУ. Американски служители отдавна усещаха напрежение и недоверие между Зеленски и Залужни – отчасти защото президентът подозираше, че неговият военен началник има политически амбиции.

Смята се, че основното разногласие между двамата е мобилизацията. Зеленски не иска да принуждава половин милион души да бъдат мобилизирани, защото това носи и политически негативи, докато Залужни е убеден, че украинската армия има нужда от тези хора на фронта срещу руския агресор, особено при недостиг на боеприпаси. Като се има предвид, че руснаците водят настъпателни действия от няколко месеца, главно в Източна Украйна, нуждата от хора е критична.

Русия разполага с повече сили и оръжия от Украйна и за да спечели Киев на бойното поле, казал Залужни на президента, трябва да мобилизира поне толкова хора, колкото Русия планира – около 400 000, според високопоставен служител, запознат с тяхната среща.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО