Предлагат на пострадалите от комунизма да купуват до 3 години стаж за пенсия

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Предложени са промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), които да позволят на хора, подложени на репресии и задържани в затвори, трудововъзпитателни лагери и други форми на задържане, както и на тези, които не са могли да работят, докато са били интернирани след навършване на 16 години, да закупят до три години липсващ осигурителен стаж. Информация за тези предложения е публикувана на официалния уебсайт на българския парламент. Инициативата е подкрепена от различни народни представители, включително Бойко Борисов, Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски, съобщи БТА.

Съгласно предложените промени, се очаква увеличение на броя на новоотпуснатите пенсии с около 200 души годишно. Като се вземе предвид, че ежегодно правото на пенсия се придобива от приблизително 90 до 100 хиляди души, това увеличение не би трябвало да окаже значително негативно въздействие върху бюджета на Държавното обществено осигуряване, уверяват вносителите на законопроекта.

Внесеното предложение включва признаването на периоди като осигурителен стаж при пенсиониране на лица, реабилитирани по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, ако за тези периоди са внесени осигурителни вноски, но не повече от три години.

В мотивите си към законопроекта, вносителите изтъкват, че съществуващите разпоредби в КСО не предоставят възможност на засегнатите от репресии лица да закупят липсващ осигурителен стаж, което е в разрез с принципите на равенство, заложени в системата на Държавното обществено осигуряване. Това създава дискриминация между различните групи осигурени лица, като едни имат право на закупуване на стаж, докато други – не. Целта на предложените промени е да се елиминира тази неравнопоставеност и да се осигури равен достъп до пенсионни права.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО