Русия: САЩ искат да въвлекат най-големите страни от Близкия изток в регионален конфликт

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Ударите на САЩ по Ирак и Сирия са опит на Вашингтон да подобрят неуспешния имидж на администрацията на Джо Байдън преди президентските избори, каза постоянният представител на Русия Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН.
Както отбеляза дипломатът, най-голямата американска въздушна операция в Близкия изток от 2003 г. насам, представена като акт на отмъщение за нападение срещу незаконно разположена база на САЩ в Сирия, няма оправдание.

„Ние виждаме в този опит за показване на мускули преди всичко желание да се повлияе на вътрешнополитическата ситуация в Америка, желание по някакъв начин да се коригира проваления имидж на сегашната американска администрация на международната арена в светлината на набиращата скорост президентска кампания“, каза Небензя, цитиран от РИА Новости.

Ударите целят допълнително разпалване на конфликта. Техните цели бяха обекти и позиции на сирийската армия в източната част на страната, основно в провинция Дейр ез Зор, където те продължават упоритата борба с останките от ИДИЛ. Като почти без пауза наскоро атакува цели на предполагаеми проирански групи в Ирак и Сирия, Съединените щати се опитват целенасочено да въвлекат най-големите страни от Близкия изток в регионален конфликт“, подчерта той.

Небензя призова международната общност „безусловно да осъди безразсъдните действия на Вашингтон и неговите съюзници в Близкия изток“, които нарушават суверенитета на Ирак и Сирия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО