Израелски кораби обстреляха хуманитарен конвой на ООН с хранителни продукти

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Израелски кораби са обстрелвали хуманитарен конвой на Близкоизточната агенция на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и организация съобщи Al Jazeera.

Директорът на организацията в Газа Томас Уайт е публикувал снимки, на които се вижда камион с повредена каросерия.

„В Газа тази сутрин конвой с хранителни продукти е бил обстрелван от израелските военноморски сили, докато е чакал да се придвижи към северната част на Газа. За щастие, никой не е пострадал““, написа той.

Преди това няколко държави, включително САЩ, Великобритания, Германия и Канада, обявиха спиране на финансирането на агенцията на фона на подозрения за връзки с радикалното палестинско движение Хамас.

Генералният комисар на агенцията Филип Лазарини нареди уволнението на няколко служители, за които се предполага, че са участвали в нападението срещу Израел на 7 октомври миналата година, извършено от бойци на Хамас. Без възобновяване на финансирането дейността на агенцията може да бъде застрашена до края на февруари, съобщи ООН.

Междувременно стана ясно, че през януари израелските власти са отказали достъп на повече от половината хуманитарни мисии в северната част на Ивицата Газа. Това се посочва в публикувания доклад на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

„През януари израелските власти отказаха достъп до 56% от планираните мисии за хуманитарна помощ в Северна Газа (34 от 61) и 25% от мисиите в централната част (28 от 114)“, се казва в документа.

Службата съобщи по-рано, че 75% от жителите на Газа – повече от 1,7 милиона души – са разселени и са изправени пред остър недостиг на вода, храна, лекарства и подслон.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО