Западът осъжда Белград за непризнаването на Косово и дейността на руските медии в Сърбия

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред ТВ Хепи, че в докладите на някои западни разузнавателни служби, с които той разполага, се казва, че непризнаването на независимостта на Косово и дейността на руски медии на територията на републиката е проблем, срещу който трябва да се води борба.

„Две чужди разузнавателни служби са подготвили за своите министерства на външните работи и на европейските въпроси доклади, в които се казва, че Сърбия е проблем, защото не признава Косово, толерантна е към президента на Република Сръбска Милорад Додик, а руските медии могат да излъчват свободно, „посочи Вучич, като добави, че заключението на документите включва призиви за борба с това, за да се „подкопае доверието на хората във Вучич“. Държавният глава подчерта, че косовските власти и западните държави ежедневно работят за засилване на натиска върху Сърбия. „Основният въпрос е какво можем да направим при тези геополитически обстоятелства.

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич обяви в понеделник, че Сърбия официално е внесла искане в Съвета за сигурност на ООН за спешна среща във връзка със ситуацията в Косово и Метохия.

Сръбският президент Александър Вучич каза по-рано, че очаква скорошно провеждане на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради по-нататъшните провокации от страна на косовските власти. Сръбският лидер заяви, че е подготвил и отделни писма до представителите на ЕС и Съвета за сигурност на ООН, в които посочва неприемливите действия на премиера на непризнатото Косово Албин Курти, като добави, че съдържанието на посланието е „най-дългото и тежко“ от тези, които е трябвало да подпише като държавен глава.

В петък силите за сигурност на Косово окупираха няколко сръбски самоуправления и институции в провинцията. В рамките на действията си въоръжените мъже претърсиха някои обекти и преустановиха работата им. В тази връзка Вучич отново посочи, че Прищина провежда политика на етническо прочистване и създава невъзможни условия за живот на сръбското население, предаде ТАСС.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО