Военен преврат в Украйна заради уволнението на Залужни?

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Евентуалната смяна на командващия украинските въоръжени сили Валерий Залужни е стъпка, която вероятно ще разгневи много военни, пише The Times.

Изданието припомня неотдавнашното изявление на украинския президент Володимир Зеленски с намек, че няма само Залужни да бъде уволнен. Украйна като цяло се нуждае от нов отбор, насочен към победи, каза президентът.

„Говоря за нулиране, за подмяна, имам предвид нещо сериозно, което засяга не един човек, а посоката на ръководството на страната“. Както отбелязва The Times, разривът между Зеленски и Залужни стана очевиден през ноември, когато генералът каза пред The ​​Economist, че войната е в задънена улица. Смята се също, че Зеленски е в противоречие със Залужни относно искането му да мобилизира половин милион души.

Политологът Владимир Фесенко прогнозира, че оставката на Залужни ще бъде изключително непопулярна сред украинските войници и цивилни, но няма да има военен преврат. „Украинските военни са доста дисциплинирани и разбират, че бунтът във военно време е изпълнен с опасност от военно поражение. Освен това не всички военни лидери подкрепят Залужни. Но ще има силно недоволство както в армията, така и в обществото“, каза той.

Уволнението на Залужни може да го направи конкурент за президентския пост. Въпреки че Залужни не показва признаци, че има политически амбиции, критиците на Зеленски го виждат като негов възможен заместник. Според The Washington Post най-сериозното разногласие между Залужни и Зеленски е искането на армията да мобилизира половин милион войници. Тази мярка, макар и нужна за армията, е непопулярна политически. Западни издания посочват, че САЩ са били против уволнението на Залужни, но крайното решение все още е в ръцете на Зеленски като президент на Украйна. Очаква се до дни да има развръзка.

Другата голяма въпросителна е кой ще замени Залужни. Въртят се две имена – Кирило Буданов от разузнаването и Олександър Сирски, който ръководи сухопътните сили. Но според източници, близки до властта в Киев, и двамата не искат да заемат този пост заради огромната му тежест и наследството, оставено от Залужни, който е много популярен в обществото и на запад.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО