Валентина Войкова: Какъвто и да е, сегашният парламент върши работа

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Сегашният парламент – хубав, лош, карат се, разправят се, но в крайна сметка върши работа. Истинското лидерство е в Народното събрание. Борисов от време на време размахва пръст – къде по-явно, къде по-рядко на участниците в (не)коалицията и за пореден път ще го послушат и ще се стреснат. Сегашната ябълка на раздора преди ротацията, до която има още почти цял месец, е постът – външен министър.

Това заяви пред „Фокус“ журналистът Валентина Войкова.

„Дали акад. Денков е готов за този пост? И привижда ли себе си като много добър дипломат №1 на България? Тук този въпрос е доста спорен. Три хипотези развих, но нито една не изключва другата. Друг е въпросът, че акад. Денков, не съм напълно убедена, че е много подходящ за външен министър, но това е лично мнение“, отбеляза Войкова.

На въпрос защо апетитите на ПП към Министерство на външните работи са големи, Валентина Войкова разви своите три хипотези: „Хипотеза №1 – акад. Денков изведнъж, с чисто негово его да е решил, че образователното министерство и вицепремиерския пост не са му достатъчни и има нужда от някакво друго поле на изява. Но това не ми се вижда много реалистично. Защото зад тези процеси разбира се, те не се случват сами по себе си, тоест, има някаква форма на консултация, когато правиш заявка: “Не, искам ротацията да се случи буквално, а не както е по въпросното споразумение“.

Хипотеза №2 – както говорят злите езици, в самата партия на “Продължаваме промяната“ съществуват два лагера, както се говори, пак казвам, аз не мога да твърдя, слухове, но развивам хипотези в момента. Ако има два лагера – единият лагера на Кирил Петков, а другия на Асен Василев. Ако приемем, че акад. Денков е от лагера на Кирил Петков, това е със заявката заемане поста външен министър, затвърждава позициите по-скоро на това крило в “Продължаваме промяната“, защото просто може би имат необходимост да се заявят малко по-сериозно.

Хипотеза №3 е, че по този начин борбата изобщо е “Продължаваме промяната“ в рамките на ротацията да станат малко по-изявени. Защото при ротацията все пак, техните партньори от ГЕРБ ще имат най-малкото премиер. А и не само това, както виждаме и лидерството на Борисов, не управлявайки в случая е доста, доста подчертано. В смисъл не управлявайки Борисов, а в крайна сметка всички виждаме и смятам, че това за публиката е пределно ясно, решава проблемите в държавата, някак си. Тоест, ако се случи ротацията и ГЕРБ имат премиерски пост, плюс външен министър, това още повече намалява в рамките на (не)коалицията влиянието на “Продължаваме промяната“ като цяло“, обърна внимание Валентина Войкова.

По думите ѝ никой няма интерес в момента от поредно разклащане на държавата: „Тоест, да има нови избори или някакви други процеси. Тъй като първо, не е ясно какви биха били резултатите и не е ясно до какво ще доведе и как би могло да се сформира ново правителство. Другият елемент, който е много важен да отбележим е това, че има цялостна нестабилност в света, в Европа също, конфликтите на няколко места. И не е добра идея България отново да бъде хвърлена в някаква форма на нестабилност. Никой няма интерес от участниците на политическия терен да има поредно разклащане на държавата“, обърна внимание Войкова.

Според нея драмата около ротацията ще бъде туширана и всички ще се разберат по темата за постовете: „Да не говорим, че ако има ново разклащане, това ще даде на президента Радев коз, с който той да каже: “Аз казах ли ви? Всички са маскари, бях прав, всички политици в България са мафия и т.н. и т.н.“

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО