Валя Гигова: Трябва да се промени съставът на съдебната система

Публикувано преди 2 месеца  |  България

„Като знаят, защо не действат?“. Така заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет адвокат Валя Гигова коментира информацията на шефа на ГДБОП за конкретни имена, които са свързани с Петър Петров-Еврото. В ефира на „Твоят ден“ тя каза, че щом ГДБОП не може да проведе разследване, защо „този, който може не е направил нищо две години“. Адвокатът допълни, че „хората, които са обект на самото разследване, няма как да разследват себе си“.

Гостът посочи, че „докато не се промени съставът на съдебната система, нищо няма да се промени“. Тя призова да се прилагат добрите практики, за да бъде изчистена системата. По нейни думи законодателните реформи са недостатъчни.

„Оказва се, че в самата прокуратура има данни за извършване на престъпления. Как тогава тя ще разследва хора, които са част от нея? Няма как това да се случи“, каза Гигова.

На въпроса дали прокурор Зартова е могла да извърши разследване по „Осемте джуджета“ Гигова каза, че е имала нужния инструментариум. „Това, че не го е направила, е въпрос на лична съвест и отговорност. Когато излезеш от системата, е лесно да критикуваш. Трудно е да си вътре, да вземеш правилните решения и да прилагаш закона“, допълни адвокатът.

Гигова коментира и решението на адвокат Ина Лулчева, която напусна поста зам.-шеф на Висшия адвокатския съвет. По думите на Гигова всяка оставка е личен избор.

„Безкрайно съм огорчена. Лично съм поканила Лулчева в този състав на съвета. Не знам защо и по какъв повод се случи всичко това. Мнозинството във ВАдС, което тя критикува, сме аз, проф. Ангел Калайджиев, доц. Станимир Братоев, адвокат Екатерина Михайловска, адвокат Нина Седефова, адвокат Асен Георгиев и адвокат Красимир Недев. Те са достатъчно достойни и авторитетни и не бива да бъдат окачествявани по този начин“, каза Гигова.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО