Денков при отчета на кабинета: Инфлацията е на най-ниското си ниво в последните 2 години и продължава да се забавя

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Премиерът в оставка акад. Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел и министрите в оставка се събраха в Министерския съвет, за да направят отчет на работата на правителството за първите 9 месеца.

Още в началото Денков отправи поздрав към всички дами по случай Осми март – Международния ден на жената. „Уважаваме ви и ви обичаме“, посочи той и продължи към равносметката на кабинета, съобщават от Dariknews.bg

„Това е едно от правителствата, което регулярно даваше отчет какво прави и ако има забавяне, какви са причините за това“, посочи Денков и пусна 10-минутен кратък филм за всичко направено до момента.

Министерският съвет е одобрил над 600 решения, инфлацията е на най-ниското си ниво в последните 2 години и продължава да се забавя, втори сме по ръст на заплатите в ЕС, сочи отчетът.

„Имаме зелена светлина за магистрала „Струма“; имаме 30 км построени магистрални пътища и през следващите 9 месеца очакваме още между 60 и 90 км; имаме решение срещу унищожаването на дюните; бележките при учениците, дигиталната раница и е-ресурси за ученици, учители и родители; борбата с корупция и надценките при млечните продукти; финансиране на млади шампиони в спорта; след прекратяването на пристанище „Росенец” Министерството на транспорта трябваше в много кратки срокове да поеме контрола, с което се справи успешно, за което им благодаря; Министерство на енергетиката навакса с огромно изоставяне по отношение на Териториалните планове за енергиен преход и успя да осигури 2,3 млрд. лева за трите ключови региона в този преход, а част от парите вече са преведени авансово; Министерството на икономиката успя да върне десетки милиони лева предплатени по нереализирани инхаус поръчки на ДКК. Управленската програма продължава и през следващите девет месеца. Ние се намиране в средата на нейното изпълнение“, допълни към отчета накратко акад. Денков.

„Има и задачи, по които има забавяне“, призна Денков. Все още очакваме второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. МФ е свършило своята работа, чакаме парламента да приеме пътната карта за прозрачност и неутралност, закона за личния фалит, допълни той. Има забавяне и по проекта за Национална детска болница. Обжалвания не позволяват старт на строежа за магистрала „Черно море“.

Той обясни, че на фона на всичко това кабинетът постоянно е трябвало да се справя с остра критика, саботаж, напрежение, дезинформация и хибридни атаки, но те са успели са устоят на натиска.

„Независимо от изненадите, с които се срещахме и често умишлени саботажи, в момента са изпълнени около 56% от мерките по управленската програма“, каза още Денков.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО