Шестима са задържани за двата побоя в центъра на София

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Шестима са задържани за двата побоя в центъра на София, предаде БНТ.

Оказа се, че сбилите се на бул. „Витоша“ в сряда вечерта се познавали, а спорът им бил заради момиче. Вътрешният министър заяви, че нападенията не са на расова основа и призова тези случаи да не се ползват за политически цели и провокиране на напрежение. За сбиването, станало на 6 март вечерта на бул. „Витоша“, близо до кръстовището с бул. „Патриарх Евтимий“, са задържани двама. Единият е сирийски гражданин, а другият е от Египет. Двамата не са бежанци и живеят в България легално.

„Взаимоотношения между две групи, които първо се конфронтират словесно и след това прераства в побой“, обясни Живко Коцев, главен секретар на МВР.

„Същите са легално пребиваващи граждани. Считаме, че спорът е възникнал във връзка с друго непълнолетно лице от женски пол, което е имало отношения първо с момче от едната група, в последствие е преминало в компанията на другата група, които наричаме към настоящия момент извършители“, каза Любомир Николов, директор на СДВР.

Записи от видеонаблюдението и охранителни камери показват, че двете групи са се придвижвали заедно и дори са били приятелски настроени една към друга, както преди сбиването, така и след него.

За нападението от 8 март вечерта, пак на бул. „Витоша“, но на метри от кръстовището с ул. „Солунска“ е задържан 16-годишен младеж.

„По този случай сме установили и сме задържали вече четири лица. За мое най-голямо съжаление това са отново непълнолетни български граждани, дори, четвъртият е малолетен. Всичките с богато криминално минало“, заяви Живко Коцев, главен секретар на МВР.

„Именно този господин, който вие визирате, 16-годишният е предвождал една група младежи, които са видели друга група, лица от пакистански произход – студенти в Медицинския университет, след което са се гонили и боричкали в разстояние на 150-200 метра от „Витоша“ 24 до „Витоша“ 54″, допълни Любомир Николов, директор на СДВР.

Най-вероятно нападението над студентите е било с цел грабеж, след като задържаният е видял, че те имат няколко скъпи телефона, откраднал е един.

„По този повод сме образували досъдебно производство по чл. 198, което означава грабеж“, каза Любомир Николов, директор на СДВР.

От вчера следобед, по разпореждане на вътрешния министър полицейското присъствие в центъра на столицата е засилено. Само за изминалата нощ, след проверки, са задържани над 100 души, но повечето от тях след това са освободени. Във Фейсбук профила си вътрешният министър Калин Стоянов коментира, че действията на МВР имат за цел да не допусне насилия, както над български граждани, така и над чужденци, независимо дали са бежанци или туристи.

Председателката на Държавната агенция за бежанците обясни, че нито нападнатите студенти по медицина, нито задържаните граждани на Сирия и Египет имат общо с мигрантския поток. Мариана Тошева уточни още, че сбиването станало в центъра за бежанци в „Овча купел“ е заради битов спор.

„Дали е заради момиче или е за силна музика, каквото излезе от разговори с настанени хора, е предизвикал малко по-голяма група да се събере и са излезли извън очертанията на центъра, което, разбира се, притеснява живеещите около центъра в кв. „Овча купел“. Те са направили видеоклипове, които се разпространява, това са притеснения, гледайки тичащи и бягащи хора по улиците“, заяви Мариана Тошева, председател на ДАБ.

Според Тошева служителите на частната охранителна фирма не са успели да реагират веднага и по тази причина групата е успяла да напусне центъра и да тръгне по улиците в квартала. Тя обясни, че се водят разговори охраната на центровете за бежанци да се поеме от МВР.

„И към момента се финализира вариантът, в който от частна охранителна фирма, каквото е било дълги години практиката да се охраняват тези центрове, да се премине към охрана на служители от МВР. От някоя от структурите. Ние сме направили охранително обследване заедно на всичките 6 центъра на ДАБ. И имаме вече и финансовата обосновка“, подчерта Мариана Тошева, председател на ДАБ.

Вътрешният министър призова случаите от последните дни да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения, че конфликтите са на расова основа.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 10 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО