Синодът се отказа от проблемната си наредба, започва нов избор на сливенски митрополит

Публикувано преди 2 месеца  |  Общество

На днешното си заседание Светият Синод даде крачка назад в опит да успокои страстите, породени от последните му действия. Митрополитите единодушно решиха да се върнат към спазването на устава си и да не прилагат проблемната нова наредба, според която единствено те, без участието на миряните, трябваше да определят сливенския митрополит. „Вслушахме се в гласа на хората“, заяви говорителят на синода Старозагорският митрополит Киприан, цитиран от dnevnik.bg.

Заявката от предишното заседание бе новата наредба за избор на митрополити да влезе в сила веднага, но сега духовниците решават тя да бъде изпратена за разглеждане на следващия църковен събор, който по устав може да прави нормативни промени.

Другото важно решение на синода днес е касирането на процедурата за избор на сливенски митрополит да остане в сила и тя да започне отначало. Съгласно чл. 89, ал. 2 от  Устава на БПЦ – БП касирането на проведения на 18.02.2024 г. епархийски избор за Сливенски митрополит е окончателно. Против това решение са гласували Ловчанският митрополит Гавриил, Неврокопският митрополит Серафим и Видинският митрополит Даниил.

На наместника на сливенската епархия – Варненския- и Великопреславски митрополит Йоан е възложено да проведе новия избор, както и да направи финансово-административна ревизия на епархията, както и на имотното ѝ състояние. Ще бъде направена и пълна проверка на списъците на епархийски избиратели.

Решенията бяха взети на фона на протести пред синодалната палата. От едната страна бяха противници на наредбата, а от другата – нейни поддръжници. Митрополит Киприан заяви, че не вижда разделение, а полицейските прегради са заради ситуацията, която е назряла в последно време.

 


Статията е публикувана на 12 март 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА