Преди 20 години: Българският парламент ратифицира договора за НАТО

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Преди 20 години, на 18 март 2004 г. българският парламент ратифицира договора за НАТО. Това е първата от серията финални стъпки, които ще доведат до приемането на страната ни в Алианса в края на март и началото на април. Това съобщи БНР.

От тази реплика на Соломон Паси: „Какви са перспективите България да се присъедини в НАТО“ – до това обявление: „България е поканена за член на Евроатлантическия Алианс“ на председателя на парламента Огнян Герджиков – в същата зала са изминали 14 години.

Под зоркия поглед на патриарх Максим, посланици и гости, подписът под Указа за обнародване на решението поставя президентът Георги Първанов.

Стенограмата на заседанието е описала, че със смях и оживление реакцията на съобщението, че „всеки момент се очаква извънредният брой на „Държавен вестник“, в който е публикуван законът“.

Със смях депутатите посрещат и подписването на ратификационните документи от БСП. Като „Коалиция за България“ тогава БСП е част от управляващата с ДПС и НДСВ коалиция. Лидерът Сергей Станишев посочва, че усмивките от дясната страна са абсолютно неуместни.

„Мисля, че тепърва ще трябва да ни благодарите за тези позиции“, казва той. „НАТО беше въпрос на избор на политическа карма за политици, общество и държавата“, обяснява и ДПС лидерът Ахмед Доган.

А тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски посочва, че „членството ще допринесе за модерна, високопрофесионална армия, достъп до авангардни технологии. Ще доведе до високи стандарти в противодействието на организираната престъпност, които да гарантират ежедневното спокойствие и сигурност на нашите граждани“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО