Орлин Колев: Президентът следва да изчака решението на НС, преди да започне процедура по връчване на втория мандат

Публикувано преди 2 месеца  |  България

В НС ще трябва да се излъчи редовно правителство. Президентът е само първичен участник в целия процес. Мария Габриел може да направи смени на министрите. НС може да гласува друг проект на кабинет. Това заяви конституционалистът Орлин Колев в ефира на Нова телевизия.

„След като президентът е получил папка с изпълнен мандат, не е в компетентността му да определя дали съставът на кабинета може да бъде одобрен. Президентът е длъжен да предложи на НС избор на премиер. Опитите за формиране тепърва започват, много е рано да се говори за конституционална криза.

Политическата обаче е перманентна. Няма хипотеза, нито основание президентът да оттегли указа си, той изпълни буквата на Конституцията. Ако беше го направил, Радев щеше да наруши Конституцията. Когато се предлага структура и персонален състав, законодателят не е уредил какви да бъдат те. Ако преговорите продължават, може да се отложи гласуването“, коментира той.

По думите му президентът следва да изчака решението на НС, преди да започне процедура по връчване на втория мандат, няма причина да се намесва в парламентарната процедура преди това.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО