Васил Велев: Управляващите излизат от един скандал, за да влязат в друг

Публикувано преди 2 месеца  |  България

„Свидетели сме на това как дневният ред на управляващите, на политиците, се разминава с този на хората и бизнеса. Кабинет, който излиза от един скандал, за да влезе в друг, като в същото време не осъществява така необходимите реформи – е спорно дали е нужен. Защото тези мъки, на които сме свидетели от толкова време, правят така, че ние тъпчем на едно място”. Това заяви в предаването „Пресечна точка” председателят на АИКБ Васил Велев, коментирайки политическите трусове от последните дни.

Той коментира и критиките, които МВФ отправи към страната ни в последния си доклад. „Това са същите критики, които ние отправихме по време на приемане на бюджета – прекомерни нетаргетирани разходи, прекомерен дефицит, наливане на пари в нереформирани системи. Всичко това влошава нашата конкурентоспособност и забавя растежа ни”, обясни той.

По думите му страната ни има рекордно ниски инвестиции като дял на разходите за дълготрайни материални активи, отнесен към БВП. „Това е така, защото е влошена бизнес средата, влошени са административните тежести и не се правят никакви реформи. Развалят се и някои добре функциониращи системи. Например, имаме връщане назад в пенсионната система. Връзката между осигурителен принос и получаване на пенсия се разкъса. 40% от пенсионерите получават една и съща пенсия, въпреки че са се осигурявали на различни нива”, подчерта Велев.

Според него пенсиите трябва да са функция на осигурителния принос и не трябва да се бъркат със социалното подпомагане. „Когато пенсията е много ниска и човек бедства, тогава има социално подпомагане. Но не можем да изравняваме тези, които са укривали доходи, били са в сивия сектор, с онези, които са плащали осигуровки на реалните си доходи”, категоричен е той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО