Русия: Хусите уверяват, че нямат намерение да използват сила срещу руски кораби

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Хусите уверяват, че нямат планове за военни действия срещу руските кораби. Това каза пред журналисти специалният представител на руския президент за Близкия изток и африканските страни, заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов.

„Що се отнася до хусите, ние имаме контакти и ги поддържаме доста редовно. И, разбира се, те ни уверяват, че нямат и не могат да имат никакви планове по отношение на нашите интереси, нашите кораби, че техните насилствени действия са насочени само срещу Израел, като по този начин означават да покажат солидарност с палестинците, които сега са подложени на израелски бомбардировки в Газа “, каза заместник-министърът, коментирайки информация в медиите, че Москва и Пекин уж са постигнали споразумение с хусите корабите на двете страни да могат да плават през Аденския залив и Червено море без страх от атаки.

Богданов отбеляза още, че диалогът с китайските партньори се поддържа в тясно сътрудничество.

След ескалацията на конфликта в ивицата Газа, хусите обявиха, че ще извършат атаки на израелска територия и няма да позволят кораби, свързани с нея, да преминават през водите на Червено море и Баб ал -Мандебският пролив ще спре до приключване на операцията в палестинския анклав. От средата на ноември миналата година хусите са атакували десетки цивилни кораби в Червено море и Аденския залив.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО